Tavaly, a személyzet gondatlansága folytán több tucat magatehetetlen beteg fagyott halálra egy havannai pszichiátriai intézetben. Tegnap megkezdődött a büntetőper, írja a Granma.

A kommunista párt hivatalos lapja nem nevezte meg a felelősöket, de ígéretük szerint, a tárgyalás eredményét azonnal nyilvánosságra hozzák.

2010 januárjában 26 magatehetetlen beteg halt meg hipotermia – vagyis kihűlés –következtében a havannai pszichiátriai központban, minden jel szerint a személyzet figyelmetlensége folytán. Egy évvel ezelőtt erős lehűlés volt Kubában, amelyre nem készültek fel a kórház dolgozói és elmulasztották a megfelelő óvintézkedések megtételét. A három fok körüli hideg egyébként nem érte váratlanul az országot, már előre tudni lehetett, hogy erős lehűlés lesz napokon keresztül.

Az ügy akkora horderejű volt, hogy még Kubában sem tudták eltussolni, bár megpróbálták. A nyilvánosság természetesen nem hivatalos forrásból értesülhetett először a történtekről, hanem a disszidensek alkotta Kubai Emberi Jogi szervezet által kiadott nyilatkozatból, amelyet külföldi médiumokhoz juttattak el. Szóvivőjük Elizardo Sánchez „kriminális gondatlanságnak” nevezte a kórházban történteket, és felelősségre vonta Raúl Castro elnököt is, amiért egy szót sem szólt a történtekről a lakosságnak. Az eset egyébként kiszivárgott, és nagy felháborodást keltett, így a kormány kijelentette, hogy nyomozócsoportot állított fel, annak érdekében, hogy megtalálják a felelősöket.

Sánchezék azért is kritikával illették a kormányt, amiért nem fogadnak el semmilyen segítséget sem a Vörös kereszttől, sem más szervezettől, noha nyilvánvaló, hogy a kubai egészségügyre ráférne a segítség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr822594545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása