XVI. Benedek kubai látogatásának utolsó napján találkozott a volt vezérrel, aki állítólag számos dologban kérte ki az egyházfő véleményét, sőt, még az sem kizárt, hogy megtér.

A pápa és Castro találkozójára vonatkozó híresztelések már régóta keringenek, a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi szerdán pedig meg is erősítette az elmundo.es-nek, hogy létrejött a találkozó. Ez ugyan a hivatalos programban nem szerepelt, de sejteni lehetett, hogy míg az ellenzék vezetőit nem fogadja a pápa, addig a közismerten ateista diktátort igen (bár az, hogy ki fogadott kit, nem egyértelmű, hiszen Lombardi korábban úgy nyilatkozott, hogy „ha Fidel kíván találkozni a pápával, akkor ő a rendelkezésére fog állni”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 30 perces öszejövetelre a pápa Havannában celebrált miséje után került sor, Castro állítólag hitbéli kérdéseket tett fel XVI.Benedeknek, valamint afelől érdeklődött, hogy milyen a pápai hivatás.

„Már épp úgy döntöttem, hogy megkérem, áldozzon rám néhány percet a drága idejéből, amikor külügyminiszterünk, Bruno Rodríguez arról tájékoztatott, hogy a pápa szívesen venné egy szerény találkozó lehetőségét” – írta legutóbbi reflexiójában nem minden áhítattól mentesen Castro. Vatikáni források néhány napja már megszellőztették, hogy a volt elnök – aki gyerekként jezsuita iskolába járt – azért is szorgalmazta a találkát, mert arra készül, hogy maga mögött hagyva ateizmusát ismét az egyház felé fordul, és hívővé válik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr234350117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazarin 2012.03.30. 23:24:20

Fidel Castro mint hívő? Jó vicc. :DDDD

Measurer 2012.03.31. 05:06:27

@Nazarin: A mariánista majd jezsuita iskolába járt Castrot egy kormánytag állitólag így jellemezte: "Fidel elsősorban forradalmár, azután jezsuita, s csak azt követően marxista."

2009-ben Castro igy ir magáról: "Ha az emberek kereszténynek neveznek, nem vallási, hanem szociális szempontból, akkor én kereszténynek vallom magamat."

A havannai katedrálist 2005-ben II.János Pál gyászmiséjén 46 éves kihagyás után kereste fel.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.31. 08:47:09

Szánalmas ez a gyalázat, amit Benedek művelt. Belerúgott Kubába, s még rá is köpött.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.31. 08:48:32

@Measurer:

"Szociális szempontból keresztény" - még szerencse, hogy ilyesmi nem létezik a valóságban. Egyébként a vén szar Castro bárminek hajlandó mondani magát, a lényeg, hogy a hatalmát erősítse.

Measurer 2012.03.31. 09:44:49

@bircaman maxval: Kubában elvileg 1992 óta lehet párttag katolikus hivő.Azóta nevezi magát Kuba "szekularizált" és nem "ateista" államnak. (Nálunk a "maga módján" korábban is lehetett valaki egyszerre hivő és párttag.)

Az első pápalátogatás,1998 óta tarthatják meg Kubában hivatalosan a Karácsonyt.A mostani találkozó talán hozzájárulhat a kubai "Húsvéthoz". A látogatás során Benedek nem fukarkodik a célzásokkal a Kubában uralkodó állapotokra, a szabadság hiányára ill. voluntarisztikus marxista értelmezésére.

Measurer 2012.03.31. 10:03:00

@bircaman maxval: sőt, Kuba kim-ir-szenizálódására éppen Te hivtad fel a figyelmet :D

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.04.01. 09:42:26

@Measurer:

Az a baj, hogy Benedek - nem kétlem jóhiszeműséget - egyszerűen NEM ÉRTI a kubai helyzetet, s nem veszi észre, hogy mindezzel végsősoron a rendszernek segít.

Measurer 2012.04.01. 12:04:17

@bircaman maxval: .. hát ezt a helyzetet ismerjük a 60-as/70-es évekből Magyarországról. Kubában is kettős egyházi hierarchia jön létre, egy "állami" és egy informális struktúra, amelyet a kubai állambiztonság próbál kordában tartani?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.04.01. 12:51:03

@Measurer:

Nem vagyok katolikus, s nem ismerem személyesen a helyzetet. De amit másoktól hallottam, abból kb. az derült ki, hogy a kubai egyházi helyzet bizonyos szempontból jobb, mint a magyarországi volt.

Míg Magyarországon a hatalom alapvetően a korrumpálást alkalmazta és a belső megrontást, ritkán a nyílt erőszakot, addig Kubában inkább a nyílt erőszak volt a jellemző.

Castrónak csak a 80-as évek közepén jutott el az agyáig, hogy Latin-Amerikában jelentős erőr képvisel a baloldali katolicizmus, sőt ennek egy része egyenesen marxista. S az ateista politikával csak elidegeníti ezeket az erőket, melyek egyébként istenítik a kubai "forradalmat" és a kubai rendszert, de mégsem tudják elfogadni teljes szívvel az ateista politika miatt.

Így elindult egy enyhülési politika, már nem számított automatikusan ellenforradalmárnak minden hívő. De késő volt már belülről manipulálni a katolikus egyházat. Így végülis mégiscsak független struktúrát képez a kubai katolikus egyház hiererchiája.

Measurer 2012.04.01. 14:22:19

@bircaman maxval: a vallásgyakorlókat párt- és ügynökhálózaton keresztül igyekeztek kontrollálni (szülők feljelentése, gyerekek iskolai megszégyenitése, Jehovisták bebörtönzése). Ehhez viszonyithatóan ma vallásszabadság van.Alapokon keresztül anyagi támogatással. Becslések szerint 500 ezer katolikus és 400 ezer protestáns látogatja hetente az istentiszteleteket. Az új egyházakat, igehirdetőket nem engedik be, de mi a helyzet a Santerával (vudu)? Valóban elterjedt vagy csak folklór?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.04.01. 14:54:17

@Measurer:

A santeríát bántják a legkevésbé! A nyolcvanas évek közepe előtt se nagyon bántották őket.

NAGYON elterjedt. Eredetileg néger vallásból összkubai lett. S szinkretikusan is hat, nagyon sok katolikus is hisz a santeríában.

Egyébként a protestánsokra rosszabb szemmel néznek amerikai kapcsolataik miatt, mint a katolikusokra.

Az új vallások közül pedig a jehovistáknak van hatalmas táboruk.

Measurer 2012.04.01. 21:08:10

@bircaman maxval:
Érdekes, köszönöm.
Mai hir: a pápa kérésére ünnepnap lesz Kubában a Nagypéntek.

Böngészés közben találtam rá a havannai camello szolgáltatásra. Járnak még?

www.havana-guide.com/servicesinhavana.html

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.04.02. 07:28:48

@Measurer:

Nem tudom. Az én időmben még nem volt ilyesmi.
süti beállítások módosítása