Raúl Castro lánya amerikai turnéjának New York-i állomásán beszélt a kubai meleg-helyzetről, illetve az általa többnyire demokratikusnak tartott választási rendszerről.

„A választási rendszer olyan demokratikus Kubában, hogy az emberek nem is akarnak róla beszélni. Mindezek ellenére én, aki ott élek és kritikusan nézem a kubai valóságot, elmondhatom, hogy azért lehetne valamivel demokratikusabb” – mondta a kubai szexuális nevelési központ (Cenesex) vezetője a New York-i Közkönyvtárban tartott konferencián. Feltehetőleg nem akarta, hogy szavai bárkiben is kérdéseket vessenek fel, mert hozzátette, hogy a választások kétségtelenül közvetlenek és titkosak. A jelenlévők továbbá azt is megtudhatták, hogy kampányok azért nincsenek, mert a kommunista párt nem kér, a nép az, amely megválasztja a jelöltjeit, a parlamentben pedig a társadalom igen színesen és szélesen képviselve van, majd ismét kontrázott: bár van politikai akarat, nem elégséges.

msriela2.jpg

A szexológus Martin Luther Kinget parafrazálva elmondta, hogy olyan Kubáról álmodik, amely képes az idők végezetéig megtartani a szuverenitását, amelyben „benne foglaltatik a kubaiaknak az a joga, hogy maguk válasszák meg az utat, amely a szabadság megtartásához vezet”, fogalmazott Castro, aki minden bizonnyal örökölt valamit nagybátyja patetikus retorikájából.

Utazásának célja azonban szakmai volt, így büszkén jelentette be, hogy a párt történelme során első alkalommal tűzte ki célul a diszkrimináció teljes körű felszámolását a társadalomban, beleértve a szexuális orientáción alapuló diszkriminációt is. Amikor azonban a konferencián valaki rámutatott arra, hogy a miami disszidensek egy népes tábora hivatalos bocsánatkérést követel a melegtársadalom elnyomásáért, Castro annyit felelt, hogy ha ez bekövetkezne, az bizony képmutatás volna, ami egyébként sem változtatna a múlton. A miami ellenzékieket pedig skrupulusok nélküli, picinyke kis csoportnak titulálta, amely hazudozik, megvezeti az amerikai társadalmat, közben pedig szépen megtollasodik.

Beszélt a melegházasság körüli vitáról és a melegek örökbefogadásáról is, mondván, nincs érve arra vonatkozóan, hogy miért is kellene ezt a jogot megtagadni tőlük, de a kommunista párt időt kért, mert a vezetés szerint a kubai társadalom még ellenáll az efféle változásoknak. A konferencia végén Castro – aki hamarosan az ENSZ-ben is tiszteletét teszi - a körút többi állomásához hasonlóan nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr424559191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása