A Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteken szellőztette meg a hírt, miszerint 25 évvel ezelőtt rabokkal és politikai foglyokkal készíttettek Ikea bútorokat Kubában és az NDK-ban.

A lap Stasi-archívumban talált dokumentumokra hivatkozik cikkében, amely szerint a svéd cég 1975-ben kötött szerződést az NDK funkcionáriusaival a bútorok gyártására, amelyeket később az áruházlánc boltjaiban értékesítettek. A kereslet azonban olyan nagy volt, hogy be kellett vonni még egy országot, ezért került a képbe 1987-ben Kuba, ahol olyan gazdasági krízis volt ekkoriban, hogy sürgősen befektetőkre és kemény valutára volt szükség. A szerződés – amely a svéd cég keletnémet és a kubai belügyminsztérium érdekeltségébe tartozó bútorgyártó Emiat nevű cég képviselője között született - állítólag 35 ezer étkezőasztal, 10 ezer gyerekasztal, valamint meg nem határozott mennyiségű kanapé legyártásáról szólt. A német napilap szerint még azt is külön feltüntették a dokumentumokban, hogy a bútorokat kubai „börtönlétesítményekben” gyártják le. Bár pontosan nem derül ki, hogy a szerződést mikor mondták fel, az biztos, hogy néhány év elteltével az IKEA vezetősége panaszkodni kezdett a kubai termékek silány minőségére, ezért NDK-delegációt küldtek a karibi országba, hogy megoldják a gyártási nehézségeket, ez azonban úgy tűnik nem sikerült, és a svéd cég abbahagyta a bútorok kubai előállítását.

Az El Nuevo Herald kérdésére válaszolva az IKEA amerikai szóvivője elmondta, hogy a vállalatnak csupán jelentéktelen kapcsolata volt Kubával.
„Az IKEA nem állt tartós üzleti kapcsolatban a kubai féllel. Tudomásunk szerint csak limitált mennyiségű alkalmi vételek történtek a ’80-as évek végén” – nyilatkozta Mona Liss, majd egy másik IKEA-szóvivő úgy nyilatkozott a lapnak, hogy nincs tudomásuk ilyen múltbéli ügyletről, de „nagyon komolyan veszik az ehhez hasonló állításokat” ezért már nyomozást is indítottak az ügyben. Hozzátette, hogy amennyiben igaznak bizonyulnak a feltételezések, az IKEA kész kárpótolni az érintetteket. „Szívesen kezdeményezünk párbeszédet a sértettekkel és a különböző szervezetekkel” – mondta Ylva Magnusson, az IKEA svéd szóvivője.

Mindeközben Ernesto Díaz, egy Miamiban élő volt fogoly azt állította, hogy valóban alkalmaztak rabokat bútorgyártásban, de elmondása szerint közönséges bűnözőket, nem pedig politikai foglyokat dolgoztattak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr984494253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása