A kormány által újonnan bejelentett intézkedések folytán a külföldről behozott áruk után fizetendő vám összege igencsak megnövekedik a jövőben, ami máris aggodalommal tölt el kisvállalkozót és magánembert egyaránt.

„Ha az ember minőségi árut akar magának jó áron, akkor a külföldi ismerősökhöz fordul, nem az állami boltokba megy” – nyilatkozta egy havannai manikűrös az El Nuevo Heraldnak, aki munkája során többnyire külföldi alapanyagokkal dolgozik. A körömlakkokat az egyesült államokbeli Tampában élő nővére küldi neki, mert a kubai boltokban fellelhető áru, amellett, hogy silány minőségű, még drága is.

Mióta zöld utat adtak a vállalkozásoknak Kubában, rengetegen fogtak bele valamilyen üzletbe, és nagy részük az USA-ban vagy más külföldi országban élő ismerősön keresztül szerzi be a nyersanyagot, valamint az eladni kívánt áru egy részét. Az ár-érték arányt tekintve ez sokkal kifizetődőbb, és mióta virágzik az egyébként illegális hordár-biznisz (bizonyos összeg ellenében külföldről – döntően Amerikából – Kubába, hivatásszerűen árut szállító emberek), nem kell arra várni, hogy egy-egy rokon végre az országba látogasson, hanem folyamatos az utánpótlás, csak pénz kell hozzá. A Kubába érkező csomagok azonban a magánemberek számára is létfontosságúak. Gyógyszerekhez, tartós élelmiszerekhez és Kubában beszerezhetetlen termékekhez juthatnak hozzá a külföldön élő rokonokon keresztül, amelyek saját igényeik kielégítésén túl arra is szolgálnak, hogy a feketepiacon továbbadva egy kis plusz pénzt szerezzenek. Egy Miamiban élő nő például minden hónapban küld egy 10 kg-os csomagot az édesanyjának, tele élelmiszerekkel és ruhával, hogy utóbbit feketén eladva, az idős nő fel tudjon hamlozni némi tartalékot. 

miami_airport.jpg

Most azonban civilek és vállalkozók egyaránt aggódnak, ugyanis a kormány magasabb vámot vet ki az import árukra, amellyel az állami kassza duzzasztásán kívül a helyi üzletek gyérülő forgalmát is megpróbálják fellendíteni. Az új tarifák egy része már június 18-a óta él, de augusztus és szeptember elején bővítik a kört. A változás a kisvállalkozásokat – a feketepiac is beleértendő – érinti legsúlyosabban, hiszen mióta Barack Obama 2009-ben szinte minden utazásra és csomagküldésre vonatkozó szankciót feloldott, az USA sokak számára egyet jelent a nagyker fogalmával, amelyből Kubában egyébként egy sincs. Így a rokonokkal és hordárokkal érkező csomagokban mindenfélét találni, cipészek által rendelt bőrt, bizsut, ruhákat, televíziót, videojátékot, parfümöt, szerszámokat, DVD-ket, autóalkatrészeket, sőt, a helyi bohócok közül van, aki lufit is onnan hozat. A tavalyi év során Kubába érkező áruk – amelyek mintegy 90%-ban az Egyesült Államokból származtak – összértékét mintegy 2000-2500 millió dollárra becsülte Emilio Morales, a miami Havana Consulting Group elnöke. 

A vámemelés sokakban azt a kérdést vetette fel, hogy a kormány vajon miért próbálja ily módon ellehetetleníteni a kisvállalkozásokat, amelyek beindítását még Fidel Castro szorgalmazta. Emilio Morales szerint ez az intézkedés a keményvonalas kommunista vezetők ötlete, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljanak a kisvállalkozások fölött, valamint így próbálják meg arra kényszeríteni a külföldön élőket, hogy árucikkek helyett készpénzt küldjenek, amit a kubaiak majd a helyi boltokban költenek el. Marzo Fernández közgazdász szerint pedig van még egy fontos aspektus, mégpedig az, hogy a kubai kormánynak sürgősen készpénzre van szüksége.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr264670344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása