Film és fikció érdekes találkozása ment végbe a minap, amikor a tutajon Kubából Miamiba menekülő három fiatalról szóló Una noche c. film két főszereplője valóban disszidált. Filmjükkel a múlt hét szerdán kezdődött neves Tribeca Filmfesztiválra voltak hivatalosak, ám amint amerikai földre léptek, eltűntek, még a bemutatón sem vettek részt.

A két főszereplőről - Anailín de la Rúa de la Torre és Javier Núñez Florián – nem lehet semmi tudni, csupán annyit, hogy nem szándékoznak visszatérni Kubába. Ezt az Una noche (Egy este) c. film harmadik főszereplője nyilatkozta a Huffington Postnak, aki társai döntése folytán egyedül vett részt a díszbemutatón. Mint mondta, nem bírálja a döntésüket: „Ezt választották. Így látják a dolgokat, senkinek nem kötelező disszidálni, és senkinek nem kötelező visszatérni” – nyilatkozta Daniel Arrechaga, aki azonban visszatér Kubába. „Legalább én visszamegyek”. Megérkezésük után nemcsak színésztársai, de az őket kísérő fiatal tolmácsoknak is nyoma veszett, Arrechaga az ő eltűnésükről sem tud semmi közelebbit.

A fesztivál szervezői kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben megerősítették, hogy egyikük kivételével, a színészek nem vettek részt a rendezvényen. A film három huszonéves fiatalról szól, akik sokakhoz hasonlóan a szökésben látják a kiutat kilátástalan helyzetükből. A filmet egy brit rendező, Lucy Mulloy jegyzi, aki szándékosan amatőr színészeket választott produkciójához. Anailín de la Rúa taekwondo bajnok, akit a tengerparton szúrtak ki a stábból, míg Florián séfnek tanult, amikor jelentkezett a forgatásra.

A film egyébként nem rugaszkodott el a valóságtól, sajnos a tutajon való menekülés még mindig gyakori szökési mód Kubában, hiába rejt magában számos veszélyt, egy erős áramlat, vagy cápatámadás többek számára bizonyult már végzetesnek.

A múlt heti történet sokakat felháborított, mert a hasonló esetekkel szemben a színészek részt sem vettek a nagy megtiszteltetésnek számító filmfesztiválon. „Ez politikai eset. Rég történt ilyen, mert a kulturális csereprogramok elég jól működnek, így az emberek viszonylag sokat utaznak. Nem kell attól tartaniuk, hogy egy útjuk és így egy lehetőségük van disszidálni” – mondta Alejandro Ríos, színikritikus.

„Leginkább az dühít és bosszant, hogy egy olyan fontos eseményhez, mint a Tribeca, ilyen etikátlanul álltak hozzá. Mert még nekünk, Miamiban dolgozó független filmeseknek is nehéz bejutni egy ehhez hasonló fesztiválra” – mondta Danny Jacomino, kubai származású színész és producer.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr924468563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása