Ötven napos éhségsztrájkot követően, tegnap este elhunyt Wilman Villar kubai ellenzéki, egy santiago de cubai kórházban, írja az elmundo.es. A férfi novemberben kezdett tiltakozó akcióba, miután négy éves börtönbüntetésre ítélték. Két éven belül ő a második ellenzéki, aki éhségsztrájk következtében veszti életét.

A Castro-rezsimet tesszük felelőssé ezért a halálért. Ők az egyetlenek, akiknek felelniük kell(...)a zsarnok rendszer újabb bűncselekményt követett el” - nyilatkozta José Daniel Ferrer García, annak az illegálisan működő ellenzéki csoportnak – kubai hazafias szövetség (UNPACU) - a szóvivője, amelynek Villar is tagja volt. A Diario de Cuba értesülései szerint a halált követően katonák vették körül a kórházat, ahol nagyon feszült volt a légkör, olyan felkiáltások hangzottak el a gyülekező emberek között, mint „gyilkos”, „megöltétek őt”. Ferrer García szerint – aki a ’75-ök csoportjának egykori tagja - számos letartóztatást hajtottak végre Santiago de Cubában. Az elhunyt feleségének eddig nem engedték meg, hogy megnézze férje holttestét, édesanyja azonban – aki ellenzéki források szerint nem támogatta fia politikai nézeteit, és a börtönben sem látogatta meg soha - láthatta őt. Ferrer García szerint Villar ellenzékisége krízist okozott a családban, tekintve, hogy édesanyja egy belügyminisztériumi, húga pedig egy, a nemzetbiztonsághoz tartozó kormánytisztviselővel áll érzelmi viszonyban.

A 31 éves férfit többekkel együtt tartóztatták le tavaly Contramaestrében, majd a zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson erőszakos fellépéssel, hatósági közeg megsértésével, és ellenszegüléssel vádolták. Négy év börtönbüntetésre ítélték, november elején pedig a Santiago de Cubához közeli Aguadores börtönbe szállították, ám Villar már az elejétől fogva tiltakozott az ítélet ellen. 

Wilan Villar Mendoza 2011 szeptemberében

A büntetés megkezdésének másnapján fellázadt, nem volt hajlandó felvenni a börtön-uniformist, mire magánzárkába küldték, ahol nem adtak neki folyadékot, és a ruháit is elvették. Villar a magánzárkában töltött idő után sem nyugodott bele az ítéletbe, és november 25-én éhségsztrájkba kezdett, ám tüdőgyulladás támadta meg legyengült szervezetét, állítólag megfelelő orvosi segítséget sem kapott, ezért január 14-én súlyos, eszméletlen állapotban szállították be a kórházba, azóta lélegeztetőgépre kapcsolva feküdt az intenzív osztályon. Az orvosok már néhány napja is csodának nevezték esetleges gyógyulását. Csütörtökön szepszist állapítottak meg nála, a mája és a veséi is károsodtak, majd összeomlott a szervezete, és helyi idő szerint 18:45-kor életét vesztette a Juan Bruno Zayas kórházban.

Az ellenzék a kormányt okolja

Az ellenzék egyöntetűen a kormányt okolja a történtekért, a legnagyobb kubai emberi jogi szervezet feje, Orlando Zapata Tamayo esetével állította párhuzamba, aki szintén ehségsztrájk következtében hunyt el 2010-ben. „A kubai kormány morálisan, politikailag és jogilag is teljes mértékben felelős egy olyan halálért, amely elkerülhető lett volna” - mondta Elizardo Sánchez. Berta Soler, a politikai foglyok nőrokonaiból álló szervezet vezetője azt mondta az Efe spanyol hírügynökségnek, hogy mély gyászban vannak, és nagyon fájdalmasnak találják a történteket. Az Asszonyok Fehérben vezetője gyilkosságnak nevezte Villar halálát: „Ez a kormány gyávaságának egy újabb jele. A rezsimé, amelyet nem érdekel más, csak a saját hatalma” .

„Wilman azért halt meg, mert egy olyan országban látta meg a napvilágot, ahol nincsenek törvényes megoldások, választási szabadság, vagy olyan állampolgárok, akik kifejezhetnék egyet nem értésüket” - kommentálta a történteket Yoani Sánchez, Kuba leghíresebb ellenzéki bloggere.

 

A kormány csak hivatalos bloggerei posztjain, valamint Twitter-üzenetein keresztül reagált. A párt bértollnokai „öngyilkos bűnözőknek” nevezték az éhségsztrájkoló ellenzékieket, akik „az európai parlamnt rulettjén játszanak, és veszítenek”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr273592434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása