Mióta Barack Obama minden korlátozást megszüntetett a kubai utazásokra vonatkozóan, rengetegen repülnek haza, akár évente többször is. Egy-egy ilyen út nemcsak a viszontlátás öröméről szól, hanem az otthoniak megsegítéséről is. Az emberek általában fejenként 3-4 ruhával, élelmiszerrel és gyógyszerekkel teli bőrönddel utaznak, a rutinosabbak – és tehetősebbek – azonban hordárokat alkalmaznak.

„Egyszerűen nem tudok elhelyezkedni a számlák viszont folyamatosan érkeznek. Ott a ház, az autó, az élelmiszer, a benzin meg az áram…itt még a beszívott levegőért is fizetni kell” – indokolja az El Mundo amerikai tudósítójának egy Ada álnév mögé rejtőző nő, hogy miért vállalja a hordár szerepet. Férjével együtt Miaimban élnek, kevesebb mint egy éve érkeztek az országba illegálisan. Rengetegen vándorolnak be papírok nélkül, mivel a Cuban Adjustment Act nevű speciális törvény értelmében minden kubai állampolgár, aki egy évet és egy napot eltölt az országban, automatikusan megkapja a letelepedési engedélyt. Ám sokan nem várják meg a státuszuk rendeződését, és - mivel állítólag a bevándorlásiak nem foglalkoznak olyan szigorúan ezekkel az ügyekkel – akár már néhány hónap elteltével is visszatérnek Kubába. „Ez egy kényszer, nincs más választás. Nagyon nehéz otthon a helyzet, muszáj segíteni az ott élő családon. Pénzt küldeni nem elég, számos olyan dolog van, amire szükségük van, ami ott nagyon drága” – magyarázza Ada, hogy miért is utaznak sokan idő előtt haza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az utazási restrikciók feloldása következtében 100 ezerről 400 ezerre emelkedett az évente Kubába látogatók száma, és ez a bumm egy új, technikailag illegális, ám nehezen megfogható „szolgáltatás” kialakulását is megteremtette. A hordárok nem túl rég jelentek meg a kubai járatokon de máris nagy népszerűségnek örvendenek. Ada és társai olyan emberek, akik bérbe adják bőröndjeiket, és másoknak szállítanak mindenféle árut Kubába. Sokan ugyanis nem engedhetik meg maguknak az utat, arra azonban futja, hogy az otthon élő családtagok számára beszerezzék a szükséges holmikat – a cipőtől kezdve a vízforralón át az autóalkatrészekig és gyógyszerekig mindent, amit csak el lehet képzelni -, és a hordárt is kifizetve segítsenek a családon. A hordárnak pedig szintén megéri, hiszen a megbízóitól kapott pénz általában fedezi az útiköltséget, és még marad is.
Annyira nagy az igény, hogy manapság már hatalmas sorok kígyóznak az amerikai reptereken, óriási – akár televíziókkal, számítógépekkel megtömött - táskákkal utazó embereket látni a Kubába induló járatokon, akik egy része csupán szállító. Bizonyos esetekben akkora a súly, hogy az utazási irodák kénytelenek külön gépet bérelni, amely a csomagokat viszi, ezek a repülők általában fél órával korábban indulnak, hogy amikor az utasok megérkeznek, a csomagjaik már elő legyenek készítve.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr1004507905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása