Szerdán Washingtonban ültek egy asztalhoz a felek, miután májusban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)  megszellőztette, hogy 1987-ben az IKEA kubai rabokkal készíttette el kanapéinak és asztalainak egy részét. A cég ugyan már elindította a belső nyomozást az ügyben, egyes képviselők  hajthatatlanok, és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez akarnak fordulni.

„Amilyen hamar csak lehet, nyilvánosságra hozzuk a nyomozás eredményeit. A Kongresszus tagjai előtt is leszögeztük, hogy az IKEA jelenleg nem áll semmilyen kereskedelmi kapcsolatban a kubai állammal” – olvasható abban a közleményben, amelyet a svéd cég adott ki, miután vezetői szerdán Washingtonban tárgyaltak kubai-amerikai képviselőkkel.

ikea.jpg

FAZ cikke szerint NDK-közreműködéssel mintegy 45 000 asztalt és 4 000 kanapét gyártattak le a szigetország börtöneiben, az viszont egyelőre nem világos, hogy a szerződést végül teljesítették-e.

„Kellemes beszélgetést folytattunk a képviselőkkel, és továbbra is fenntartjuk, hogy nagyon komolyan vesszük ezt az ügyet. Tisztában vagyunk vele, hogy milyen fontossággal is bír mind a kongresszus tagjai, mind pedig a választók számára” – írta Mike Ward, az IKEA amerikai elnöke, aki két másik vezető beosztású kollégájával vett részt a szerdai megbeszélésen, amelyen Marco Rubio szenátor, valamint Ileana Ros-Lehtinen és Mario Diaz-Balart floridai republikánus képviselők, illetve Robert Menendez, New Jersey demokrata szenátora is jelen voltak.

A tegnap kiadott közleményben a svéd bútorgyártó kiemelte, hogy évente több mint 1 000 vizsgálatot tartanak annak érdekében, hogy minden tekintetben eleget tegyenek a cég munkaügyi szabályzatának, amely teljes mértékben elutasítja a kényszermunkát. Hozzátették, hogy a májusban megkezdett belső vizsgálatot az Ernst & Young nevű, könyvvizsgálattal és adótanácsadással foglalkozó amerikai cég közreműködésével végzik.

A kubai származású amerikai képviselők mind üdvözölték a vizsgálat tényét, ugyanakkor továbbra is arra bíztatják az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet, hogy nyisson hivatalos nyomozást az ügyben, hiszen „az, hogy az IKEA közreműködött a Castro-rezsimmel a ’80-as években és kényszermunkát alkalmazott, igen komoly vádnak minősül”, mondta Ros-Lehtinen. Az IKEA vezetősége a fentiek mellett arról is biztosította a kongresszus tagjait, hogy manapság már léteznek „bizonyos mechanizmusok” a cégen belül, amelyek azt a célt szolgálják, hogy „a korábbihoz hasonló atrocitás ne ismétlődhessen meg”.

Kubai párt-források csupán annyit fűztek a történtekhez, hogy a börtönökben önkéntes a munkavégzés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr784571906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása