Tizennyolc év fogság után kiengedték azt az ellenzékit, akit a kubai nemzetbiztonsági hivatal egyik irodája elleni bombamerénylettel vádoltak. A férfi szerint a kubai börtönökben embertelen körülmények uralkodnak.

„Borzasztó volt. Kubában a foglyok csak és kizárólag a családjuk segítségével élhetik túl a börtönt, mivel ők legalább hoznak be ételt, ruhát gyógyszereket és ágyneműt” - nyilatkozott elcsukló hangon az El Nuevo Herladnak Rafael Ibarra, 42 éves ellenzéki, akit tegnap engedtek ki a börtönből. A férfi 18 évet töltött rácsok mögött: „Mind embertelen körülmények között voltunk. A csatornából visszaszivárog a víz, az élelem rendkívül szegényes, és a víz is olyan, mint amit állatoknak szokás adni” – mesélte a férfi, akinek több egészségügyi problémát is okoztak a fogságban töltött évek, de különösen a látása romlott meg nagyon.

Ibarrát, aki a Movimiento 30 de Noviembre nevű ellenzéki mozgalom egyik alapítója volt, 1994-ben ítélték húsz éves börtönbüntetésre, mivel részvétellel vádolták meg egy dinamitos merényletben, amelyet a nemzetbiztonsági hivatal – a leginkább ellenzéki és „forradalomellenes” tevékenységet figyelő részleg - egyik havannai irodája ellen követtek el; az eset során senki nem sérült meg. Bár Ibarra tagadta, hogy részt vett volna a merényletben, húsz évre ítélték, ám 2010-ben felajánlották neki, hogy a Raúl Castro, Jaime Ortega bíboros, és a spanyol kormány között létrejött megállapodás értelmében több mint száz politikai fogollyal egyetemben – akiket csak 75-ök csoportjaként emlegetnek - neki is amnesztiát ajánlanak, ám Ibarra ezt visszautasította.

„Nem azt mondom, hogy amit a többiek csináltak (vagyis elfogadták az ajánlatot), az rossz, de én nem így tettem. Megalázó lett volna. A harc nem maradhat abba, csak azért mert valaki 18 évet tölt börtönben” – indokolta döntését Ibarra. Családja ma már tíz éve Miamiban él, mivel a férfi azt kérte feleségétől, hogy lányaival költözzenek Amerikába, hogy békésebb és demokratikusabb életet élhessenek. Az asszony szintén társa volt a Movimiento 30 megalakításában, ő két évet töltött börtönben, de több mint 30 alkalommal tartóztatták le ellenzéki megmozdulásai miatt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr154090120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása