Mielőtt bevezette volna a teljes gazdasági embargót, Kennedy gyorsan szerzett még magának ezer kubai szivart, nehogy a tilalom alatt kifogyjanak a készletei. A sztorit a ’90-es években osztotta meg a nagyérdeművel Kennedy egykori sajtósa, az El Mundo pedig az embargó ötvenedik évfordulója alkalmából ásta elő ismét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nem sokkal azután, hogy 1961-ben elkezdtem a Fehér Házban dolgozni, drámai események következtek be: ’61 áprilisában az USA vereséget szenvedett a Disznó-öbölben, majd néhány hónappal később az elnök behívott az irodájába” – mesélte a történteket még 1992-en Pierre Salinger a Cigar Aficionado szivar-szaklapnak.

 „Pierre, a segítségedre volna szükségem” – mondta Kennedy ünnepélyesen.

„Amit tudok, örömmel teljesítem”.

„Rengeteg szivarra van szükségem”.

„Pontosan mennyire, elnök úr?”.

„Kb. 1000 Petit Upmannra”.

„És mikorra, elnök úr?” – kérdezte Salinger, akit elmondása szerint a rosszullét kerülgetett a válasz hallatán.

„Holnap reggelig”.

Kennedy sajtófőnöke állítólag teljesen tanácstalan volt, de ezt igyekezett nem mutatni, majd vett egy nagy levegőt, és még aznap délután megoldotta a feladatot. Másnap, már reggel 8-kor csörgött a telefon, az elnöki titkárnő kereste, és azonnali hatállyal bekérette őt Kennedy irodájába.

„Hogy ment a dolog, Pierre?” – kérdezte a küszöböt épp csak átlépő férfitól.

„Nagyon jól” – válaszolta Salinger, akinek végül is 1200 szivart sikerült szereznie különböző boltokból. Kennedy csak mosolygott a válaszon, majd fogott egy nagy papírt, és aláírta.

„Az a rendelet volt, amely minden kubai terméket betiltott az USA-ban. Attól a pillanattól fogva, a kubai szivarok illegálisnak minősültek az országban” – mesélte Salinger.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr954104746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása