Kiengedték a börtönből azt a spanyol újságírót, akit még 2010 júliusában vettek őrizetbe, majd hét év börtönbüntetésre ítéltek. Sebastian Martínez Ferraté oknyomozó riporterként a kubai gyermekprostitúcióról forgatott leleplező riportot.

„A legrosszabb, ami egy emberrel történhet” – mondta röviden a kubai börtönben eltöltött 17 hónapról a spanyol újságíró. Ferraté múlt héten érkezett vissza Spanyolországba, miután január 14-én „egészségügyi és humanitárius” okokra hivatkozva szabadon engedték a La Condesa börtönből.

Az egykori oknyomozó újságíró 2010 nyarán üzleti ügyeket ment intézni Kubába, ugyanis akkorra már jó ideje, hogy felhagyott az újságírással, és a turisztikai szektorban dolgozott. A másfél évvel ezelőtti útja előtt már kétszer is járt Kubában, és elmondása szerint semmi probléma nem merült fel ügyei intézése közben, így harmadik útján teljesen váratlanul érte, amikor a reptéren őrizetbe vették, majd gyermekprostitúcióval és kerítéssel vádolták – miután a bíróság ejtette ezeket a vádakat - néhány hónappal később kiskorúak megrontásával vádolták meg. Az ellene felhozottaknak „nem volt se füle se farka. Ahogy telt az idő, új dolgokat találtak ki” – mondta. Az eljárás során az ominózus riportot is felhozták, amelyet forradalomellenesnek minősítettek, mondván olyan jeleneteket tartalmaz „amelyek azzal a szándékkal készültek, hogy meghazudtolják és befeketítsék a kubai forradalmat”. Ferraté több mint egy évet töltött előzetes letartóztatásban, miután tavaly augusztusban hét év börtönbüntetésre ítélték, bár az ügyész ennek a dupláját kérvényezte.

„Semmit sem tettem. Soha nem rontottam meg semmilyen kiskorút, nincs semmilyen alapja a vádaknak. Egy riportot készítettem, amit bemutattak a Telecinco televíziócsatornán. Ez minden bűnöm” – nyilatkozta akkoriban az El Mundonak. A Havannában forgatott riportban - amelyben több érintett fiúval és lánnyal készített interjút - Martínez annak járt utána, hogy turisták milyen könnyen létesíthetnek szexuális kapcsolatot - akár 100 dollárért cserébe – kiskorúakkal, többnyire 16-17 éves lányokkal.

„Hálával tartozom a külügyminiszternek, azt hiszem, hogy nélküle nem lehetett volna elérni azt, amit ő három hét alatt véghezvitt” – fejezte ki háláját José Manuel Garcí-Margallónak a reptéren az összetört férfi. A spanyol külügyminisztérium közbenjárásának köszönhető szabadon engedése igazi meglepetésként hathatott, hiszen a börtönben töltött hónapok alatt a kubai hatóságok bizonygatták, hogy a spanyolok lemondtak róla. „Azt mondták, hogy a havannai spanyol követségről nem akarnak bejönni hozzám, nem akarnak látni, de amikor mégis eljöttek, azt mondták, hogy a kubai hatóságok eddig nem engedték be őket” – nyilatkozta az Efe-nek Ferraté, majd hozzátette, hogy soha nem adta fel a reményt, bár néha azt hitte, megőrül a börtönben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr863898698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása