Az Obama adminisztráció megkönnyítené a Kubába utazó amerikaiak dolgát, derül ki a New York Times egyik cikkéből. Az eddigi – Bush kormányzat alatt életbe léptetett-gyakorlattal szemben visszatérne a Clinton érában alkalmazott rendszerhez, amely jóval lazább volt az utazást, és a két ország viszonyát illetően.

Az új irányelv tulajdonképpen ahelyett, hogy új csatornákat hozna létre, a régieket szeretné tágítani. Jelenleg csak nagyon szigorú szabályok, és körülményes procedúra után utazhatnak tanulmányi, vallási és kulturális csoportok Kubába, melyen most lazítani szeretnének. Járatok csupán az USA három városából indulnak – Miami, New York és Los Angeles -, ezt is bővítené a kormányzat. Végül pedig minden amerikai állampolgár – nemcsak a Kubában rokonokkal rendelkezők – utalhatnának pénzt ott élőknek, illetve adományokat az egyházaknak, iskoláknak és emberi jogi szervezetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hírt kiszivárogtató, nevük elhallgatását kérő kormányhivatalnokok szerint egy ilyen lépés nagyot lendítene a két ország viszonyán, noha Barack Obama már tavaly nyitott a szigetország felé, hiszen feloldotta az addigi megszorításokat, amelyek csak azon amerikai állampolgároknak engedélyezték a Kubába való utazást, akiknek rokonai éltek ott.

A hivatalos bejelentés egyelőre még várat magára, egyesek szerint akár az év végéig is, míg más bennfentesek szerint még a Kongresszus nyári szünetének vége előtt, szeptember, közepén formálissá válik a régi-új irányelv.

Annak ellenére, hogy az embargót nem érintenék a változások, az Egyesült Államokban élő kubai emigráció egyes csoportjai nem tekintenek várakozással a szerintük lazuló Kuba-politika elé. „Még nem érkezett el annak az ideje, hogy lazítsanak a Castro-rezsimre nehezedő nyomáson.” - mondta Robert Menendez demokrata szenátor, az emigránsok egyik fő támogatója, majd hozzátette, hogy egy ilyen lépés nem mást jelentene Havannának, mint „az oly szükséges pénzforrást, amely lehetőséget adna Castro testvéreknek, hogy kiterjesszék elnyomó uralmukat”.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr1002286228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása