Karakterszám-problémákra hivatkozva tegnap beismerte a közösségi oldal, hogy blokkolta a kubai telefonokról érkező sms-eket. A botrány nem sokkal azelőtt robbant ki, hogy Yoani Sanchez, az egyik leghíresebb kubai blogger felhívta a figyelmet arra, hogy nem tud hosszabb üzeneteket küldeni telefonjáról a közösségi oldalra, így csak ennyit postolt: ”Azzal, hogy nem tudjuk elküldeni twittjeinket sms-ben, megszűnünk twitterezőkké lenni, mert az internet elérhetőség itt olyan csekély, mint a tolerancia.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Felfüggesztettük az sms-es hosszú üzenetek küldését. Már folynak a tárgyalások, hogy az SMS-t és a Twitter közötti kapcsolatot átalakítsuk. Megértésüket köszönjük!”” – magyarázta a cég spanyol oldalán, miután több aktivista és ellenzéki is azzal vádolta meg a kubai kormányt, hogy blokkolta a közösségi oldalakon küldhető postokat. Az informatikai és kommunikációs miniszterhelyettes, José Luis Perdomo megvédte kormányát: „nem blokkolja semmilyen állampolgárnak az olyan közösségi hálókon való üzenetküldést, mint a Facebook vagy a Twitter”, mondta, rágalomnak nevezve a vádakat. Hozzátette, hogy a közösségi oldalaknak nincs olyan megállapodásuk a Kubai Telekommunikációs Vállalattal, amelyek ingyenessé tennék a telefonról küldött üzenetek. Ebben az értelemben sem ezekkel, sem más webes vállalatokkal nem tudnak egyezségre jutni, az észak-amerikai blokád miatt.

 

Az egész ügyet Yoani Sanchez fenti postja robbantotta ki, amely felhívta a figyelmet az esetleges cenzúrára. A blogger több díjat is bezsebelt Generación Y nevű, a kubai mindennapokat dokumentáló naplójáért, melyet néhány éve kezdett írni. Állítása szerint akkortájt mindennel próbálkozott, hogy valamelyest enyhítse a frusztrációt, amely a jelenlegi kubai élet velejárója, és végül az írásban találta meg a kiutat. Postjai hamar széles olvasótáborra találtak, és olyan orgánumok vették át, mint a Huffington Post, amelynek rendszeres publicistájává vált. A nemzetközi ismertség természetesen nem kerülte el a kubai kormány figyelmét sem, amely 2008-ban blokkolta az oldalt, így most Sanchez külföldi barátai tartják azt életben. A blogger – aki a cenzúrának köszönhetően már három éve nem látta saját oldalát - e-mailben küldi el nekik bejegyzéseit, melyet barátai postolnak. Rengeteg díjban és elismerésben részesült, a New York Times 2008-ban beválasztotta a világ száz legbefolyásosabb személye közé. Blogja tizenhét nyelven olvasható, többek között magyarul is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr142362716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása