Raúl Castro bejelentette a Kommunista Párt VI. Kongresszusát, amelyet nyolc év kihagyás után áprilisban tartanak meg. A gyűlésnek egy témája lesz, ami nem más, mint az új gazdasági modell.

A kommunista párt utolsó kongresszusát, melyet ötévente kellene megrendezni, még 1997-ben tartották meg, azóta szünetel a rendszer. Gina Montaner kubai származású újságíró, az El País publicistája szerint a sokéves kihagyás oka, az országban nagyon erősen érzékelhető frusztráció, amely részben a lakosság felől érkezett, részben pedig a párton belül, és ezzel maga Fidel Castro is tisztában volt. Akkoriban sok híve várt nagyszabású reformokat az addigra leszerepelt rendszertől, amelyek azonban nem érkeztek meg, így Castro jobbnak látta nem bolygatni a dolgokat egy kongresszussal.

 

Testvére Raúl hasonló helyzetben van most, azonban ő tartogat egy nagyszabású gazdasági reformot a tarsolyában, kérdés, hogy mennyire lesz hatékony és szavatartó? Az elmúlt időszakban folyamatosan szivárogtak erről az információk, így bizonyos konkrétumokat már lehet tudni. Többek között azt, hogy erősödik a decentralizáció, lehetőséget adnak a privát cégek, szövetkezetek és más társulások létrehozására, különös tekintettel az építőiparra, gasztronómiára, illetve a szolgáltatási szektorra. Hatalmas mérföldkő lesz, ha tényleg megvalósul az ingatlanok adás-vétele, amelyet még Fidel Castro tiltott be évtizedekkel ezelőtt. Így senki sem tulajdonosa az ingatlannak, a költözés, lakásváltás is egy rendkívül bonyolult procedúra, ami tulajdonképpen egy cseréből áll, de természetesen súlyos pénzek cserélne gazdát közben.

 

Az ország egyik védjegyévé vált jegyrendszert is eltörölnék, illetve azok számára fenntartanák, akik valóban rászorulnak. Tovább csökkentenék az oktatásra és az egészségügyre fordított összegeket, a veszteséges állami gyárakat bezárnák, a mezőgazdaságban azonban folytatnák megkezdett reformot, vagyis a parlagon heverő földek elosztását privát földművelőknek. Ez a két éve megkezdett intézkedés Montaner szerint remekül mintázza, hogy az új modelltől mit lehet várni, hiszen nem hoztak eredményt, sőt, egyenesen katasztrófának értékelte.

A kis vállalkozások, szövetkezetek alakítása sem elég a szörnyű helyzet megoldásához, hiszen a felmérések szerint a kubaiak négy dologra vágynak: arra, hogy szabadon beléphessenek, vagy elhagyhassák az országot, ott dolgozzanak és tanuljanak, ahol akarnak, illetve eladhassák az ingatlanjukat, és autójukat, vagy vehessenek egy újat. Egyelőre egyikre sincs lehetőség, talán az ingatlanok adás-vételét engedélyezik majd a jövőben.

 

A teljes átalakulástól egyelőre senkinek sem kell tartania, hiszen a Kommunista Párt által kiadott gazdasági tervet tartalmazó 32 oldalas dokumentumban leszögezték, hogy a marxista-leninista irányvonaltól nem térnek el, vagyis Kuba továbbra is szocialista ország marad, amelyben a „gazdasági modellt illetően a tervezést tekintik elsődlegesnek, és nem a piacot”.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr392444323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása