Egy 2006-os belföldi járaton, Fidel Castronál előzetes vastagbélgyulladása következményeként belső vérzés lépett fel, amely majdnem az életébe került, öccse pedig súlyos depresszióval küzdött, derült ki a WikiLeaks által szivárogtatott Kubával kapcsolatos dokumentumokból.
 

Castro az Holguín és Havanna közötti járaton lett rosszul, ám nem tartózkodott orvos a repülőgépen, így kényszerleszállást kellett végrehajtani, hogy minél hamarabb kórházba vigyék a volt vezért, írja az elmundo.es. Vastagbélgyulladást állapítottak meg nála, amely a belső vérzést is okozta. Egy speciális beavatkozásra lett volna szükség, amelynek során felnyitották volna a has külső részét, azonban Castro nem engedélyezte az operációt, ugyanis más elképzelései voltak a gyógymódot illetően.
 

 

Ahogy telt az idő, a vastagbélben lévő gyulladás elfertőződött, majd az első műtét sem sikerült, a másodiknál pedig egy addig nem észlelt gyomorfekélyt találtak nála. Ebből kifolyólag 18 kg-ot fogyott, speciálisan táplálták egy koreai szérummal, amely nem sok sikert hozott az állapotában. Ezen a ponton hívták hozzá José Luis García Sabrido spanyol orvost, aki rákot diagnosztizált Castronál. A dokumentumok alapján, 2006 júliusában és októberében a halál küszöbén állt.
 

Amerikai források szerint, noha egészsége javult az elmúlt időszakban, kétséges, hogy valaha is visszatér a politikai vérkeringésbe, majd hozzátették, hogy amíg életben van – mindegy, hogy milyen állapotban -, „kísérteties” hatást gyakorol a kubai társadalomra.
 

Nem csupán Fidel, de a vezetői posztot birtokló öccse is nehéz napokat élt át 2006-ban, részben bátyja, részben pedig felesége betegsége miatt. Az El Nuevo Herald amerikai diplomáciai forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a jelenlegi elnök súlyos depresszióval küzdött. Olyannyira, hogy egyik testvére 2007-es állítása szerint bátyja nem volt abban a mentális állapotban, hogy visszatérjen a vezetéshez.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr122524840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása