Ellenzéki források szerint Juan Wilfredo Soto Garcíát csütörtök hajnalban verte halálra négy rendőr Santa Clara városában, írja az elmundo.es.

A hírt Marta Beatriz Roque ellenzéki blogger, volt politikai fogoly írta meg elsőnek naplójában. A 46 éves, bilincsbe vert férfit rendőrök verték meg kihallgatása közben, egy santa clarai parkban. Soto García – aki tagja volt a Központi Ellenzéki Koalíciónak - a kórházban halt bele sérüléseibe vasárnap, az orvosok azonban azt mondták a család tagjainak, hogy nem észlelték verés nyomait, és a férfi veseelégtelenségbe, illetve hasnyálmirigy-gyulladásba halt bele.


„Újabb embert gyilkoltak meg Kubában. Az emberi jogok egyik védelmezője hunyt el. Nyugodjon békében, és legyen már végre vége az emberi jogokat védelmező személyek meggyilkolásának Kubában.” – írja Roque.

Elizardo Sánchez, az Emberi Jogok Kubai Bizottságának elnöke szerint meglehet, hogy a rendőröknek nem állt szándékában megölni az ellenzéki körökben „Tanuló” néven ismert Soto Garcíát, az mindenesetre tény, hogy miután felszólították, hogy hagyja el a parkot, kormányellenes szólamokat kezdett kiabálni, aminek következményeként fajult tettlegességig az eset. „Elítéljük azt a brutális bánásmódot, amit ennek a békés ellenzékinek el kellett szenvednie. Nyilvánvaló, hogy ok-okozati összefüggés van a verés és a halála között.
 

Gulliermo Fariñas, a kubai ellenzék emblematikus figurája jól ismerte Soto Garcíát, és egyértelműen a kubai kormányt nevezte meg felelősnek.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr302888749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása