Guillermo Fariñas, kubai ellenzéki egy hét után felfüggesztette az éhségsztrájkot, amelyet a kubai kormány elleni tiltakozásul kezdett a hónap elején.

Az EL Mundonak adott nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy más, rossz egészségi állapotban lévő ellenzékiek is csatlakozni akartak az éhségsztrájkhoz, ezért úgy döntött, hogy biztonságuk érdekében ő maga is abbahagyja a tiltakozás ezen formáját.

„Rossz egészségi állapotban lévő volt politikai foglyok jelezték, hogy csatlakoznak hozzám, és ők is éhségsztrájkba kezdenek.” – nyilatkozta telefonon santa clarai otthonából a spanyol napilapnak.

A tavaly Szaharov-díjjal kitüntetett újságíró június 3-án jelentette be, hogy ismét éhségsztrájkba kezd – 2010-ben már volt egy ilyen tiltakozó akciója, az 135 napig tartott -, Juan Wilfredo Soto García tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halála miatt.

Soto Garcíát ellenzéki források szerint május elején négy rendőr verte meg annyira, hogy néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A férfi egy santa clarai parkban kiabált kormányellenes jelmondatokat, mire állítólag a négy rendőr ütlegelni kezdte. A kormány tagad, a hivatalos orvosi jelentés szerint Soto García hasnyálmirigy-gyulladás, illetve veseelégtelenség következtében halt meg. Családja is kitart a kormány verziója mellett, ám több ellenzéki is beszámolt arról, hogy a rendőrség ilyen esetekben olyan nyomást gyakorol az egész családra, hogy a megfélemlítettek nem mernek eltérni a hivatalos állásponttól.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr42983522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása