Ritka felvétel szivárgott ki Kubából, a youtubera feltöltött videón egy durva letartóztatást látni, amelynek áldozata egy ellenzéki csoport nőtagja. Az állambiztonságiak a földön húzva tették be a rendőrautóba Mayesa Galanot.

Az ellenzékiek által készített videón – kb. 3:10 –től kezdődően – látni, amint civil ruhás rendőrök veszik körbe Galanot, miután épp otthonát készül elhagyni. Szóváltás alakul ki közöttük, majd ezt követően megjelennek az egyenruhások is, akik betuszkolják a kocsiba a kapálózó nőt.

A videó augusztus 5-én készült, ami jeles ünnep Kubában, ugyanis ekkor emlékeznek meg Castro forradalmának áldozatairól. Az ellenzékiek azonban úgy tervezték, hogy ők inkább a nézeteik miatt börtönbe zárt politikai foglyokra emlékeznének, ám a rendőrség tudomást szerzett az akcióról és még időben ellátogattak minden érdekeltnek a lakására. Mayesa Gelanot az EL Nuevo Herald szerint néhány órával később szabadon engedték, ugyanazt a forgatókönyvet követve, mint az ellenzékiek által szervezett tüntetések előtt általában: pár órányi előzetesben eltöltött idő elég ahhoz, hogy ne jöhessen létre a találkozó. Galano azonban nem sokáig élvezhette a szabadságot, ugyanis három nappal később ismét letartóztatták, miután Havanna Playa nevű negyedében sétált egy „Legyen már vége a nők elleni erőszaknak!” feliratú táblával.

Az ellenzéki csoportok között szép számmal találni nőket is – pl. a Szaharov-díjas Asszonyok Fehérben -, akikkel ugyanolyan keményen bánnak a rendőrök, mint a bűnözőkkel. Galanot idén már többször is letartóztatták, legutóbb márciusban, miután nőtársaival együtt olyan röplapokat osztogattak, amelyen változást követeltek (többek között a faji diszkrimináció felszámolását), júniusban pedig Fidel Castro több órán tartó beszédeinek színhelyén, a Plaza de la Revoluciónon tüntettek kormányellenes transzparenseket lengetve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr983147233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása