Kubai, valamint Amerikában és Spanyolországban élő kubai ellenzékiek összefogásával született meg az a levél, amelyben Raúl Castrót három politikai fogoly szabadon bocsátására szólítják fel a nemzetközi erők. Ivonne Mallezát és férjét Ignació Martínezt, valamint Isabel Alverezt néhány napja tartóztatták le, miközben békésen tüntettek a kormány ellen Havanna utcáin.

„A kormány ellen szavukat felemelő békés kubaiak elnyomása és bebörtönzése sérti az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, ennek ellenére még mindig bevett gyakorlat Kubában. Ebben a konkrét esetben nemcsak az érintettek személyes szabadsághoz való jogát sértették meg, hanem vélemény és gyülekezési jogukat is(…)ezért felhívást intézünk a kubai kormányhoz és kérjük, hogy vessen véget az igazságtalanságoknak, az önkényeskedésnek, és feltétel nélkül engedjék szabadon a három bebörtönzöttet.” – olvasható a négy nappal ezelőtti felhívásban, amelyet az Asszonyok Fehérben csoporton kívül több emberi jogi szervezet támogat. A petíció szerzői a nemzetközi közvélemény figyelmét is szeretnék felhívni, „hogy kifejezze szolidaritását az ártatlanul bebörtönzött emberekkel szemben”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivonne Mallezát és társait november 30-án tartóztatták le, miután az asszony kormányellenes transzparenseket lobogtatott és azt skandálta, „Legyen, már vége a Kubában tapasztalható nyomornak, éhínségnek és szegénységnek!”. Az El Nuevo Herald tudósítása szerint sok járókelő figyelte a tüntetést, sőt volt, aki csatlakozott, köztük Alvarez is. A tüntetés kezdete után nem sokkal azonban megjelent a rendőrség és elvitte Mallezát, annak férjét Martínezt, valamint a demonstrációhoz menet közben csatlakozó Alvarezt is. Letartóztatásuk közben szemtanúk szerint az összeverődött tömeg egy emberként kezdte kiabálni, „szabadság!” „szabadságot!”. Úgy tűnik Malleza egyre erősödő aktivizmusát – letartóztatása napján már majdnem két hete éhségsztrájkolt - még csírájában akarták elfojtani, és ez sikerülhet is, hiszen akár öt éves börtönbüntetésre is ítélhetik a 33 éves nőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr983528979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása