Az ellenzékkel nem, Fidel Castróval viszont hajlandó találkozni a pápa, aki helyi idő szerint délután 2 órakor érkezett meg tegnap Kubába. A 48 órás látogatás első napján megtartotta a santiago de cubai nagymisét, amelyről a kormány igyekezett távol tartani az ellenzéket. Egyiküknek azonban sikerült felbolydulást okoznia, ám a rendőrség hamar eszmélt.

Bár a kormány tényleg mindent megtett annak érdekében, hogy csírájában fojtson el bárminemű ellenzéki zavargást, egy férfi mégis kicsúszott a karmaik közül a pápai mise előtt: a zöld pólót viselő ellenzéki a hangszóróból harsogó zene elhalkulásakor kezdett el kiabálni, hogy „le a kommunizmussal”, nem sokkal később azonban már eltűnt a biztonságiak gyűrűjében, akik a videón is jól látható, egy hatalmas pofonnal jutalmazták bátorságát.


Hombre burla seguridad de misa en Cuba y grita... by Globovision

„Akárhol is legyenek, szívemben él minden kubai jogos törekvése és vágya” – mondta a pápa nem sokkal azután, hogy megérkezett Kubába. A reptéren tartott beszédének még volt némi politikai töltete, hiszen a fentieknél is konkrétabban nyilatkozott, amikor azt mondta: szívében őrzi minden kubai - különös tekintettel a védelem alatt nem álló bebörtönzöttek és azok családtagjainak - örömét, gondjait és vágyait. A jelenlévők szerint azonban a pápa rendkívül jó egyensúlyérzékkel intézte szavait, hiszen a finom utalások messze nem voltak olyan súlyúak, hogy azzal felborzolta volna a kedélyeket. Ebbe még Raúl Castrónak címzett intelmei is belefértek, akit arra kért, hogy Kuba a „béke, az igazságosság, a szabadság és a megbékélés útján haladjon tovább”. A La Plaza de la Revolución Antonio Maceo téren tartott beszéde már inkább a hívekről szólt, akiket arra szólított fel, hogy „a béke, a megbocsátás és a megértés fegyvereivel építsenek egy megújított, jobb és nyitott társadalmat, amely emberhez méltó”.

A 200 ezres kapacitású tér tele volt a hívekkel, akik között a keményvonalas ellenzék tagjait nem nagyon lehetett megtalálni, mivel forrásaik szerint a kormány múlt hét óta tartó letartóztatási hullámának eddig mintegy 150-180 ember esett áldozatul. „Őrizetbe vettek, és megfenyegettek azért, hogy ne vehessek részt a misén, pedig kubaiként jogom volna hozzá” – nyilatkozta az El Nuevo Herladnak Eunices Madaula. Hozzá hasonlóan rengetegen számoltak be rajtaütésekről, voltak, akiket a térre tartó buszról szállítottak le. „A kormány azért viszi véghez ezt az összehangolt műveletet, hogy az ellenzékiek ne lehessenek jelen a misén" - mondta másikuk, hozzátéve, hogy az ország déli részén sokkal erősebb az ellenőrzés, és több is a letartóztatás, mint az ország egyéb részein. Beszámolók szerint a hatóság emberei még az őrizetbe vettek korára vagy egészségi állapotára sincsenek tekintettel, egy 85 éves nyugdíjast, Emilio Bringas Deborah-t is letartóztatták, aki kora ellenére aktívan politizál.

Az ismert blogger, Yoáni Sánchez a telefonszolgáltatás ideiglenes felfüggesztéséről számolt be. Elmondása szerint Havannában megerősítették a rendőri jelenlétet, és a munkahelyeken kikötötték, hogy azok a dolgozók, akik részt kívánnak venni a pápa által celebrált misén, nem öltözhetnek tiszta fehérbe (az Asszonyok Fehérben tüntetései óta a tetőtől talpig fehérbe öltözött embereket velük, ill. a kormánnyal szembeni ellenállással azonosítják).

Az ellenzék egyébként rendkívül csalódott, hiszen szerették volna, ha a pápa fogadja őket, ám helyettük valószínű, hogy az egyházfő Castrónak ad audienciát. Vagy Castro ad audienciát a pápának? „Ha Fidel kíván találkozni a pápával, ő a rendelkezésére fog állni” – nyilatkozta az elmundo.es-nek a Vatikán szóvivője
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr234343001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása