Múlt héten mutatták be Miamiban azt a dokumentumfilmet, amelyet volt politikai foglyok beszámolói alapján készítettek a kubai börtönviszonyokról, a fegyelmezési módszerekről és az ott tapasztalható erőszakról.

„Azt üzenjük a rendőrségnek, hogy hiába próbálták hónapokon keresztül megakadályozni, hogy ez a film kikerüljön az országból, mi nyertünk, nem tudtak elhallgattatni" – nyilatkozta az El Nuevo Heraldnak Rolando Rodríguez Robaina, a film rendezője Guantanamóból. A Las prisiones de Cuba: secuencia del terror (A kubai börtönök: terrorsorozat) címet viselő filmet egy, a keleti régióban működő ellenzéki szervezet (Alianza Democrática Oriental) készítette, amelynek Robaina a vezetője.

A filmben négy volt politikai fogoly  José Daniel Ferrer García, Jorge Luis García Pérez "Antúnez", Isael Poveda Silva és Rodolfo Barthelemy Cobas  beszámolóján kívül olyan sokkoló fotókat mutatnak be, amelyen kínzásnak alávetett rabokat látni. Arról egyelőre nem tudni, hogy a film készítői miként kerültek a fényképek birtokába, de a Youtube-videó alatt heves vita alakult ki: míg több kommentelő is megkérdőjelezi a felvételek hitelességét, mások nagyszerű leleplező alkotásnak tartják.

Nem hivatalos források szerint 70-80 000 rab van az országban, és a közelmúltban már az ENSZ kínzás elleni bizottsága (CAT) is kritizálta a kormányt a börtönben tapasztalható büntetési módszerek és a fizikai bántalmazások miatt. 

A bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót Miamiban, egy helyi kubai ellenzéki szervezet székhelyén tartották, ahol azt is bejelentették, hogy útnak indul a Palenque Visión névre hallgató projekt, amelynek keretein belül a kubai belső ellenzék által készített videókat, híreket és bejelentéseket terjesztik majd. A csatorna már elérhető a Youtube-on, a börtönökről készített leleplező dokumentumfilm itt szintén megtekinthető.

„Raúl Castro rezsimjét folyamatosan megkérdőjelezik, és ennek a négy férfinek a vallomása bizonyítja, hogy Kubában igenis létezik kínzás és szisztematikus, embertelen, megalázó, kegyetlen bántalmazás" – mondta Janisset Rivera a Miamiba székelő Directorio Democrático Dubano ellenzéki szervezet titkára.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr484587777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása