A kubai kormány bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggesztette az Egyesült Államokba irányuló postai szolgáltatást. Az intézkedést az USA légibiztonsági szabályainak módosulásával indokolták, amelynek köszönhetően már egy ideje rendre visszajöttek az elküldött levelek.
 

A kubai állami televízió közleménye szerint, a Kubai Posta nem vesz át semmilyen Amerikába címzett küldeményt. Mivel a két ország között évtizedek óta nincs közvetlen postai szolgáltatás (sem), Kubából csupán egy harmadik ország légitársaságán keresztül lehet levelet és csomagot küldeni az Egyesült Államokba. Most azonban, ezek az országok mind visszaküldték az USA-ba címzett küldeményeket.
 

Az esetnek van előzménye, ugyanis novemberben már történt hasonló eset. Akkor az Egyesült Államok terrorizmus elleni intézkedéseket foganatosított, melynek keretein belül ideiglenesen megtiltotta az USA-ba történő csomagok küldését, számos más ország mellett Kubának is. A tiltás csupán a 453 grammot meghaladó csomagokra vonatkozott, az egyszerű levelekre nem, és egy hónapig tartott. A kubai fél szerint most is erről van szó, a tiltás egészen addig tart, amíg be nem jelentik az ellenkezőjét.
 

A két ország közötti közvetlen postai szolgáltatást 1963-ban függesztették fel. Három éve azonban, a kubai kormány és az Obama-adminisztráció közötti párbeszédnek köszönhetően ismét lehetett levelet küldeni az USA-ba, azonban mindezt egy harmadik országon – pl. Mexikó, Kanada – keresztül. Ugyanebben az évben már elkezdtek tárgyalni a követlen kapcsolatról is, sőt, már idén is volt róla szó, de annak ellenére, hogy állítólag pozitívan alakultak a megbeszélések, konkrét előrelépés még nem történt.
 

Az elmundo.es szerint a Kubából feladott levelek és csomagok mintegy 25%-a az Egyesült Államokba van címezve, ami nem meglepő, tekintve az ott tartózkodó kubaiak számát, amely több mint egymillióra tehető.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr92635234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.04. 19:28:48

Lassan éhen halnak, kivan a seggük a gatyából, de a hülyeséghez van eszük. Bár a fene se érti ezeket a komcsikat :(

JohnHenry 2011.02.04. 20:24:21

@konyvline: ne is zavarjon, hogy az amcsik miatt kellett leállítani a levelek küldését.

(fura egy blogmotor, a spammelős nicket engedi megcsinálni és használni, de hozzászólásba beírni már nem szabad)

brainticket 2011.02.04. 22:16:25

nálunk se sokkal jobb a helyzet, az ottani posta át se veszi az USA-ba címzett csomagokat, nálunk átveszik és ellopják, ugyanúgy mint az USA-ból jövőket.

Tuvalu 2011.02.04. 22:42:08

@JohnHenry: Szerintem konyvline az amerikaiakra gondolt (sokan éheznek az USAban és az Obama adminisztrációt is kommunitázzák pl az egészségügyi reformja miatt). :D
süti beállítások módosítása