A Kubába beszivárgott csekély mennyiségű információ ellenére úgy tűnik, hogy az arab világban történtek itt  sem maradtak hatástalanok. Ezt jelzi az a facebookon létrehozott csoport is, amely tüntetésre szólít fel február 21-26. között, nemcsak a szigetországban, hanem a világ többi pontján is.
 

„Honfitársak, ezekben a napokban, szemtanúi voltunk a nép erejének: mindannak, amit el lehet érni, akkor, ha az emberek egyesülnek, hátrahagyják a különbségeket, és valami közös célért harcolnak. A saját, és honfitársaik szabadságáért. Először Tunézia, most Egyiptom. Országok, amelyek diktátorainak hatalmát ugyanazon okok miatt döntötték meg, amelyektől mi kubaiak itt, és az országon kívül is szenvedünk.”
 

 

Ezekkel a mondatokkal kezdődik annak a facebookon alakult csoportnak az ars poeticája, amelyet január 29-én hoztak létre, és a Por el levantamiento popular en Cuba, vagyis A népi felkelésért Kubában nevet viseli. A fentiek értelmében hasonló szerveződésre buzdít, mint amelynek szemtanúja lehetett a világ az elmúlt napokban és hetekben. A szervező - aki egyébként egy 11 éve külföldön élő disszidens – erőszak nélküli, vértelen felkelésre buzdít, és nemcsak a szigetországban élőket hívja az utcára, hanem a világ számos pontján elő honfitársait és szimpatizánsokat, akik a kubai követségek és konzulátusok előtt protestálhatnak.

A tüntetések február 21-26. között várhatók, Havannában értelemszerűen már az első napon megkezdődne a felvonulás, méghozzá délután 5 és 8 óra között - némi iróniával fűszerezve -, a Forradalom Múzeuma előtt, amely természetesen az 1959-es események emlékeit őrzi. Világszerte több helyszín szerepel az eseménynaptárban, többek között Florida, Milánó, Berlin, és a Niagara-vízesés is. Az eseményt eddig közel 3,100 ember likeolta, és az üzenőfalon – ahova percenként érkeznek az új kommentek - számos buzdító üzenet olvasható, nemcsak a szigetországban élőktől, hanem rengeteg disszidenstől és szimpatizánstól is. Folytassuk Egyiptom-testvér példáját” – írja egyikük, majd a kubai himnusz egy sorával folytatja „láncra verve élni nem élet”.

A facebook csoport nagyságát elnézve kérdéses, hogy valóban megvalósul-e valami a tüntetésből, amelyre természetesen több esély van a külföldi városokban, mint a szigetországban. Az is pesszimizmusra adhat okot, hogy a kezdeményezés ilyetén formába öntése egy Kubán kívül élő disszidenstől ered, tehát a forradalmi hév nem az országon belülről jön, ahol egyrészt erősen korlátozottak a technológiai lehetőségek - vagyis rendkívül nehéz az egyiptomi mintát követve tüntetést szervezni egy közösségi oldalon -, másrészt az emberek megfélemlítve élnek, sokkal kevésbé mernek hangot adni véleményüknek, mint a külföldön élő kubaiak. Azonban pontosan egy hét van hátra a tervezett kubai tüntetésig, így bármi megtörténhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr732660050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.15. 09:35:00

Bárcsak eljutnék Kubába :(((

Attilajukkaja 2011.02.15. 09:58:02

Ebbol sajnos nem lesz semmi. Cecilia jol irja, Kubaban komoly lenne a megtorlas egy ilyen tuntetesen reszvevokkel szemben. Az emberek felnek.

LocoPablo 2011.02.15. 17:46:26

1 hete jöttem haza, 2 hetet voltam Kubában. Olyan derűsek, boldogok. Nem lehet érezni a változásra való vágyukat.

Attilajukkaja 2011.02.17. 10:48:37

@LocoPablo:
Ok alapbol ilyenek, ez nem jelent semmit. A ket het kintlet arra utal, hogy turista voltal (?), a lakosaggal csak feluletesen erintkeztel. Ez NAGYON megteveszto lehet!

LocoPablo 2011.02.17. 21:48:42

@Attilajukkaja: Valamennyire ismerem őket, legalábbis elég sokat közülük. Ez volt a 34. utam röpke 10 év alatt. Családoknál vagyok, nem igazán turistáskodom. Azt a 2 hetet közöttük töltöm el.

Attilajukkaja 2011.02.18. 13:16:31

@LocoPablo:
Harmincnegyedik? Jesszusom! Talan idegenvezeto vagy? Ha csaladoknal vagy, akkor nem.
Mindegy, csak a 2 hetbol gondoltam, hogy turistaskodtal. Elnezest :o)
Viszont nem kerultel annyira kozel hozzajuk, hogy oszinten elmondjak, mennyire eleguk van a nelkulozesbol, a nehezsegekbol, a masirozasbol, a tiltasokbol es abbol, hogy mindenki figyel mindenkit. Ahhoz komoly bizalom kell, mert az emberek felnek. Es nem ok nelkul! Nekem ez a tapasztalatom,...de azert a 34 utert nagyon irigyellek ;o)

Attilajukkaja 2011.02.18. 14:07:27

@LocoPablo:
Egy velemeny a Facebook-rol:

"Damian Rodriguez: Si alguien tiene otra pregunta de los sentimientos que tienen los CUBANOS que sufren por la libertad de CUBA, este video musical es un ejemplo para que tengan respuestas a todas sus preguntas, politicas y personales y de todo el pueblo CUBANO de lo que es VERDAD y es MENTIRA!"
www.youtube.com/watch?v=gz3w0DNmtPs

Attilajukkaja 2011.02.18. 21:24:46

Kedves Cecilia!

Azon a bizonyos Facebook oldalalon a kubaiak jobban utalkoznak egymassal, mint mi szoktunk az itthoni oldalainkon. Ha nem azt irod be, hogy "Viva Cuba Libre", akkor szoba sem allnak veled.
Ha nem tudnak magukkal mit kezdeni, akkor en nem foglalkozom veluk.
!Viva Cuba!
A librevel pedig feltorolhetik a padlojukat!
süti beállítások módosítása