Az Alan Gross-per szombaton véget ért, így már csak az ítélet kihirdetésére vár a közvélemény. A kubai állam elleni bűncselekménnyel vádolt amerikai férfi akár 20 évet is kaphat.

Grosst, aki a Developments Alternatives (DAI) munkatársaként dolgozott a szigetországban még 2009. december 3-án tartóztatták le kémkedés vádjával, miközben éppen számítógépeket, mobiltelefonokat és más elektronikai eszközöket osztott szét. Munkaadója szerint az eszközöket, amelyeket munkatársuk magával vitt az országba, egy ottani zsidó közösségnek szánták, ám az El Nuevo Herald szerint a megkérdezett zsidó közösségek tagadták ezt.

 

Gross egy hivatalos nyilatkozatban elismerte, hogy a DAI - a cég, amely leszerződtette őt az Ügynökség a Nemzetközi Fejlődésért (USAID) megbízásából - „felhasználta és becsapta” őt. Az USAID egyébként állítólag mintegy 40 millió dollárt küld Kubába évente, „a demokratikus változások előmozdítása érdekében”.

Az ügyészség 20 év börtönbüntetést kért, az ítéletet legkésőbb a tárgyalás befejezésétől számított 6 napon belül kell meghozniuk. A 61 éves férfit hivatalosan „a kubai állam függetlensége és területi integritása elleni bűncselekmények” elkövetésével vádolják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr622716889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása