Sebastián Martínez Ferraté a kubai gyermekprostitúcióról készített riportot, majd két évvel később őt magát vádolták meg kiskorúak megrontásával, azóta egy kubai börtönben várja az ítéletet.

Teljesen kétségbe vagyok esve. Már tizedik hónapja ülök börtönben, és még mindig nem tudom, hogy miért. A követség nem foglalkozik az ügyemmel, az összeomlás szélén állok.” – nyilatkozta Sebastián Martínez Ferraté egykori újságíró az El Mundonak.

Martínez 2008-ban Havannába utazott, hogy a gyermekprostitúcióról készítsen riportot, ezt az anyagot később be is mutattak Spanyolországban. Nem sokkal később abbahagyta újságírói tevékenységét, és a turizmusban helyezkedett el, egy szállodalánc igazgatójaként. Új munkakörét érintő üzleti ügyek miatt utazott 2010. július 11-én Havannába. A volt újságírót – az El Mundo egykori munkatársát – a gép landolása után egyből letartóztatták a repülőtéren, és a Havannától 70 km-re lévő La Condesa nevű börtönbe szállították.

A bírósági ügy elég homályos, először gyermekprostitúcióval és kerítéssel vádolták, majd a bíróság ejtette ezeket a vádakat, azonban továbbra is börtönben tartották, egészen mostanáig. Múlt héten ismét vádat emeltek ellene, ezúttal kiskorúak megrontása a vád, amelyért akár 15 évet is kaphat a Kubai jogszabályok szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sebastian Martínez Ferraté

„Semmit sem tettem. Soha nem rontottam meg semmilyen kiskorút, nincs semmilyen alapja a vádaknak. Egy riportot készítettem, amit bemutattak a Telecinco nevű televíziócsatornán. Ez minden bűnöm.” – nyilatkozta telefonon Martínez, aki újságírói munkássága alatt rejtett kamerás oknyomozó riportokra specializálódott. Gyakran készített anyagokat Dél-Amerikában, többek között drogokról, fegyver- és szervkereskedelemről, illetve gyermekprostitúcióról, ezeket később számos csatorna sugározta. A Havannában forgatott ominózus riportban Martínez annak járt utána, hogy turisták milyen könnyen létesíthetnek szexuális kapcsolatot - akár 100 dollárért cserébe - kiskorúakkal, többnyire 16-17 éves lányokkal.

A férfi elkeseredettségét tovább növeli, hogy állítása szerint a spanyol hatóságok teljesen magára hagyták. A követség forrásai szerint azonban ez nem igaz, „Sebastian Martínez ügyének minden mozzanatát követték, sőt, a kubai spanyol nagykövet találkozott a kubai főállamügyésszel is.” A követségi forrás azonban hozzátette, „igaz, hogy a volt újságírót úgy tartották fogva hónapokig, hogy nem vádolták semmivel”. Az ügyben egy hónap múlva döntés születhet, Martínezt pedig 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az ügy komoly hatással lehet(ne) a Spanyolország és Kuba közti kapcsolatra, hiszen a két ország tavaly óta szorosabbra fűzte a viszonyt, miután több mint száz politikai fogoly szabadon engedéséről állapodtak meg. Ezek nagy részét - pontosan 103 személyt és azok családtagjait – Spanyolország fogadta be. Azonban érdekes, hogy Martínez közel egy éve ült börtönben Kubában, ám az ügye nem kavart túl nagy port a spanyoloknál. Közel sem akkorát, mint Alan Gross esete, akit nemrég ítéltek 15 éves börtönbüntetésre. Az amerikai férfi épp telefonokat, számítógépeket, illetve egyéb elektronikai eszközöket osztott szét Kubában – az USAID demokratikus változások elősegítését célul kitűző amerikai szervezet munkatársaként -, amikor letartóztatták. Grosst a kubai állam függetlensége és területi integritása elleni bűncselekményekkel vádolták meg, majd idén tavasszal el is ítélték. Martínezre is hasonló sors várhat, kiváltképp, ha ilyen kevés figyelmet kap az ügye spanyol oldalról, és a kormány nem gyakorol nyomást Kubára.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr122910816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása