Bevonták az egyik legnagyobb spanyol napilap kubai tudósítójának engedélyét, mivel a kormánynak nem tetszett, hogy cikkei túlságosan negatív képet festettek az országról, az AFP újságíróját pedig be sem engedték az országba.

„Hiányzik az újságírói etika és az objektivitás a tudósításaiból, amelyek elfogultak, és túlságosan negatív képet festenek Kubáról.” – indokolták az El Nuevo Heraldnak Mauricio Vincent engedélyének bevonását a kubai nemzetközi sajtóirodánál. Az El País és a SER tv-csatorna kubai tudósítója már húsz éve dolgozott a szigetországban, amikor szeptember elején közölték vele, hogy a kormány nem hosszabbítja meg az engedélyét. Egy 2006-os intézkedés értelmében a nemzetközi újságírók engedélyei bármikor bevonhatók ideiglenesen, vagy akár örökre is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az El País vezetősége természetesen elutasította a vádakat, és a szólásszabadság megsértéseként értékelték a történteket. Vincent mellett pedig mellszéllességgel álltak ki: „Igazi profi, elfogulatlan, mindig törekszik az egyensúlyra és hosszú szakmai múlt igazolja őt.” A lap hozzátette, hogy továbbra is informálni fogják a közvéleményt a kubai eseményekről, méghozzá "ugyanolyan keményen, elfogulatlanul és tisztelettel, amely eddig jellemező volt”. Az igazgatósági forrás szerint a kubai hatóságok részéről már jó ideje tartott a boszorkányüldözés, az akkreditációs ügy már egy éve húzódott, így tudósítójuk nem vehetett részt semmilyen sajtótájékoztatón vagy hivatalos eseményen, csupán azt engedélyezték számára, hogy megjelentesse cikkeit. Még a spanyol külügyminszter, Trinidan Jiménez is tárgyalt a kubai féllel, de próbálkozásai eredménytelennek bizonyultak. „Kitűnő újságírónak tartom, aki remek munkát végzett tudósítóként. Az információi nagyon sokat segítettek abban, hogy jobban megismerjük az ország politikai és társadalmi valóságát. A kritika pedig nem jelent elfogultságot.”

Úgy tűnik a spanyol újságíró esete csak a kezdete annak a szigorítási folyamatnak, amelynek keretein belül megpróbálják teljesen ellehetetleníteni a külföldi tudósítók munkáját. Tegnap az AFP hírügynökség argentin munkatársától tagadták meg az újságíró-vízumot, így az országba sem léphetett be. A Kubában dolgozó nemzetközi médiumok képviselői egyre többet panaszkodnak, ugyanis elmondásuk szerint a kormány az utóbbi időben sokkal nehezebbé teszi a munkájukat és egyre erősebb kontrollt próbálnak gyakorolni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr823211610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása