A kubai Ernesto Feliu Morat kedden fogták el a spanyol hatóságok Mallorcán. A vádak szerint a férfi az al-Kaida tagja.

Az El Mundo értesülései szerint Morat a fentieken kívül olyan üzenetek terjesztésével vádolják, amelyek a terrorizmust népszerűsítették, illetve terrorista bűncselekményekre buzdítottak. Mintegy 1120 videót töltött fel az internetre, amelyek nagy részét ő maga készítette, ezeken többnyire elméleti oktatást tartott a Dzsihádról.

„Egyelőre mi sem tudunk többet, de a következő napokban remélhetőleg jobban megismerjük ezt az ügyet.” – nyilatkozta egy, a neve elhallgatását kérő minisztériumi forrás, aki hozzátette, hogy terrorizmus gyanúja miatt speciális bíróság vizsgálja az esetet.

A spanyol hatóságok már egy éve nyomoztak, miután tegnap saját lakásán ütöttek rajta Moran. A rendőrség több számítógépet, merevlemezt, USB-t és SD kártyát foglalt le melyeken állítólag az al-Kaidára vonatkozó információk találhatók. A kubai állampolgárságú férfi recepciósként dolgozott egy szállodában, munkatársai szerint kiválóan értett az informatikai rendszerekhez.

„Nem lepődnék meg, ha a kubai kormánynak is köze volna az egészhez. Havanna bátorítja a terrorista cselekményeket, és könnyen előfordulhat, hogy van valami köze ehhez is. A kubai kormány kémhálózatokat és szélsőbaloldali kollaboránsokat támogatott.” – nyilatkozta az El Nuevo Heraldnak egy Spanyolországban élő kubai ellenzéki, akit kormányellenes tevékenysége miatt évekkel ezelőtt börtönbe zártak. Az mindenesetre tény, hogy Kuba szerepel – Szíria és Szudán társaságában – a terrorizmust pártoló országok nem éppen illusztris listáján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr223244418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása