„A demokrácia egészen addig nem köszönthet be Kubában, amíg a rasszizmus kérdését meg nem oldják.” – nyilatkozta az Efe-nek Juan Benemelis, kubai külpolitikai szakértő, aki szerint a Castro rezsim a múltban is diszkriminálta a fekete lakosságot, és ez a jelenben sincs másképp. „A feketékkel szembeni előítélet a problémák gyökere, és amíg ez nem oldódik meg, addig nem lesz demokratikus előrelépés az országban.” Benemelis könyvének - El miedo al negro (A feketétől való félelem) -amerikai bemutatóján nyilatkozott a rasszizmus témájáról, és hozzátette, hogy az ország szakértőinek nem szabadna hátat fordítani a faji és nemi problémákat firtató kérdéseknek, hiszen ezek megoldása létfontosságú a sziget jövője szempontjából, ám ha nem vesznek róluk tudomást, az ellentétek tovább mélyülnek.

Már a közelmúltban is téma volt a Kubában tapasztalható rasszizmus, akkor Esteban Morales közgazdász szentelt ennek egy hosszabb posztot blogján. „A történelem során a feketék és mulattok voltak azok, akik a leggyengébb szintű képzésben részesültek, akikkel a legigazságtalanabbul bántak a munkaerőpiacon, és a legalacsonyabb fizetéseket és nyugdíjakat is ők kapták. Számos gazdasági intézkedés hátrányosan érinti a fekete lakosságot, ráadásul az iskolákban sincsen felvilágosító oktatás a rasszizmusról.”- írta Morales.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr253422991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása