A kubai kormány néhány napja útjára indított egy Facebook-kópiát, amely nem meglepő módon erősen korlátozott, és csak a nemzeti hálózaton keresztül érhető el. A vezetés azt reméli, hogy a közösségi oldal hamar „a kubai egyetemisták virtuális találkozóhelyévé válik” – írja a La Chiringa nevű blog.

Bár biztosat nem lehet tudni, a sokak által kormány site-nak vélt blog szerint a kezdeményezés az oktatási minisztériumhoz köthető, hiszen főként az egyetemistáknak akarnak vele kedvezni. A RedSocial nevű, Facebookra erősen hajazó oldal kizárólag a kubai nemzeti hálózaton keresztül érhető el, bár a blog szerzője szerint külföldről is meg lehet nyitni, ez eddig nem sikerült. Az érdeklődés állítólagos hatalmas volt, így néhány órával indulása után, a rendszer össze is omlott.

„Ezt a rezsimnek hozták létre, nem a kubaiaknak.” – véli az ismert emberi jogi aktivista, Elizardo Sánchez. A férfi hozzátette, hogy nem hisz a helyi Facebook sikerében: „Van egy barátnőm, aki kapott meghívót az oldalra, de végül nem regisztrált, mert még az e-mail fiókja jelszavát is meg kellett volna adnia.”

Kubában nem ez az első netes koppintás: egy éve létrehozták a Wikipediára megszólalásig hasonlító EcuRedet, amely egy hivatalos közlemény szerint a célból jött létre, hogy rendszerezzék a már meglévő netes tartalmakat. Természetesen az Egyesült Államoknak is jutott egy szócikk, ebben „korunk birodalmaként” jellemzik az USA-t.

Kuba egyike azon országoknak, ahol a legkomolyabban korlátozzák az internethasználatot, az amerikai kontinensen itt a legalacsonyabb az internet-hozzáférés, hiszen csak az állami szférában dolgozók és a diákok szörfözhetnek - komoly cenzúra mellett - legálisan a világhálón munkahelyükről, valamint az iskolákból. A Riporterek Határok Nélkül szerint Kubában hasonló mértékben felügyelik a világhálót, mint Kínában, Észak-Koreában vagy Iránban.

A külföldiek – és külön engedéllyel rendelkező helyiek – ugyan használhatják a lassú kapcsolattal rendelkező internetkávézók vagy hotelek számítógépeit, ám igencsak borsos áron: egy órás – korlátozott – netezés 8 és 12 amerikai dollár között mozog (a kubai átlagfizetés kb. 20 dollár). A feketepiacon az internet-biznisz is virágzik, könnyen hozzá lehet jutni hozzáférési kódokhoz, ám aligha sokan engedhetik meg maguknak, hogy 40-50 dollárt költsenek ilyesmire.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr83441467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rovidesz 2012.01.13. 09:15:25

a vatera orszagaban az internetes "koppintast" nagyon ne hangoztassuk mar ilyen lebecsmeroen, mintha az csak egy elzart kommunista vilagban letezne mint fogalom.
süti beállítások módosítása