Néhány nappal ezelőtt 52 politikai fogoly szabadonbocsátását jelentette be a kubai egyház, melynek eredményeként 7 személy érkezett meg Spanyolországba a mai nap folyamán. Őket rövidesen követi egy második csoport – egyes források szerint kedd éjszaka -, ezzel húsz főre növelve azok létszámát, akik elhagyhatják az országot.  

Az ex-bebörtönzötteket az éjszaka szállították a repülőtérre, ahol a spanyol követség alkalmazottai részletesen kikérdezték őket, bizonyítandó, hogy a szigetország elhagyása önkéntes cselekedet. Az utazási papírokat expressz gyorsasággal állították ki, így a szabadságukat visszanyert ellenzékiek a családjukkal együtt elindulhattak Európa felé – derült ki a spanyol közszolgálati tévécsatorna, a Tve híradójából.

A spanyol követség és a kubai érsekség nagy diszkrécióval kezeli az ügyet, ám annyit már lehet tudni, hogy az első csoport tagja az egyik legismertebb ellenzéki, Ricardo González is, aki a Manuel Márquez Sterling Újságíró-Szövetség elnöke, és a Riporterek Határok Nélkül szervezet tagja volt. 2003-ban húsz év börtönbüntetésre ítéltek.

Laura Pollán - a Damas de Blanco csoport vezetője - elmondása szerint, vasárnapig 26 fogolynál érdeklődött az egyház a szándékaikat illetően, melyek közül hatan úgy döntöttek, hogy továbbra is Kubában maradnak. Az ő sorsukról egyelőre még nem tudni semmit.

Azok, akik az utazás mellett döntöttek szabadon élhetnek Spanyolországban a kubai egyház ígérete szerint, illetve dönthetnek arról, hogy más országba kívánnak –e költözni. Az országban letelepedőket támogatni fogja a spanyol kormány, erősítette meg Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter.

Több sajtóorgánum is felvetette egyébként, hogy mi állhat annak a "véletlennek" a hátterében, hogy a foglyok szabadonbocsátása egy napra esett Fidel hosszú csönd utáni megjelenésével, illetve a mai spanyolországi út is egy időben volt Castro televíziós szereplésével. Az szinte magától értetődő, hogy az országban nem beszélnek a történtekről, a hivatalos napilapok internetes felületein meg sem említették a szabadon bocsátásokat. Gyanítható, hogy sem a rádió, sem a televízió nem foglalkozik az üggyel.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr442150226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása