Tegnap jelentette be az Európai Parlament, hogy az idei Szaharov-díj nyertese Guillermo Fariñas kubai ellenzéki. Ezzel együtt már hárman vannak – Oswaldo Payá, a Damas de Blanco csoport és most Fariñas –, akik megkapták meg ezt az elismerést.

„Első sorban Kubának, a hazámnak ajánlom, minden jószándékú férfi és nő nevében, akárhol is éljenek ezen a világon. Szeretnénk megköszönni ezt az elismerést, ami nem nekem szól, hanem a kubai népnek, és magának az országnak.” – mondta az első, elmundo.tv-nek adott nyilatkozatában.

Megemlékezett még a „nemzet alapítóiról” is – Carlos Manuel Céspedes, Cisneros Betancourt, Ignacio Agramonte, Julio Sangilí, Antonio Maceo - akik feladták mindenüket a hazáért, illetve az általa legnagyobb kubainak tartott José Martí szabadságharcosról és költőről is.

„Olyan kimagasló személyiségekről van szó, akik egy kegyetlen háborúban harcoltak, de annak befejeztekor a békét hirdették. Képesek voltak megbocsátani a spanyoloknak, és velük együtt létrehozni egy nemzetet a 20. század elején. Azt hiszem ez a legfőbb dolog, amelyet a haza alapítói tanítottak nekünk.”

A díj, amelyet Andrej Szaharov emlékére hoztak létre, a gondolat-szabadságot, hirdeti, és olyanoknak ítélik oda, akik sokat tettek az emberi jogokért, vagy az elnyomás és intolerancia ellen harcolnak.

A pszichológus végzettségű, de újságíróként dolgozó – a Cubanacan hírügynökség alapítója - Fariñas ismert személyiség kubai ellenzéki körökben. Az utóbbi időben sorozatos éhségsztrájkjaival hívta fel magára a figyelmet, mellyel a represszív kubai állapotokra kívánta felhívni a nemzetközi figyelmet, illetve legutóbbi 135 napos böjtjével a szintén éhségsztrájk következtében elhunyt Orlando Zapata Tamayora emlékezett.

 Annak ellenére, hogy az Európai Néppárt, a toryk, illetve a lengyel és cseh konzervatívok mind eredményesen támogatták Fariñas jelölését, többen is szóvá tették, hogy ismét „Kubának” ítélték a díjat, mondván, más nemzetek, illetve azok emberi jogokért harcoló polgárai, csoportjai sokkal inkább jogosultak volnának. Másrészről a díj morális gesztusa miatt is aggódnak, attól tartván, hogy az Unió ezzel nem a békés közeledés üzenetét küldi. A másik két finalista, a Breaking the Silence nevű izraeli csoport, illetve Birtukan Mideksa, etióp politikusnő voltak.

Természetesen az Európai Parlamenthez is volt néhány hálás szava. „Minden jelenlegi, illetve volt kubai politikai bebörtönzött, és azok családtagjai nevében szeretném kifejezni a hálámat. Foglyok és volt foglyok mind ugyanúgy szenvednek, mint azok, akik jelenleg is be vannak zárva.” Megemlékezett még azokról is, akik Florida partjainak közelében vesztették életüket, a szabadságot keresve, illetve nem feledkezett meg a száműzetésben élőkről sem, mert „Kubában nincs sem politikai, sem gazdasági szabadság” – tette hozzá Guillermo Fariñas.

Az ünnepséggel egybekötött díjátadó december 15-én lesz, és egyelőre talány, hogy a Kuba és EU között folyó sakkjátszmának mi lesz a következő lépése, vagyis megkapja-e Fariñas a kiutazási engedélyt, vagy a Damas de Blanco csoporttal történtekhez hasonlóan nem engedik ki az országból.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr712392186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása