Egy, a múlt héten hispán médiumoknak adott sajtótájékoztatón Barack Obama közelítő lépéseket említett, de csupán abban az esetben, ha Kuba szilárdnak bizonyul a demokrácia felé vezető útján, és tovább bővíti az országban élők szabadságát. 

Obama pozitívnak nevezte a politikai foglyok szabadon engedését, ám hozzátette, hogy a kubai kormánynak még vannak hátralékai, vagyis bizonyos ígéreteket még be kell tartania, valószínűleg a „speciális státuszú”, jelenlegi/ex-rabok helyzetére, és a száműzetésből hazatérni kívánó emigránsokra célozva ezzel, ugyanis utóbbiak egyöntetű véleménye szerint, ez már sosem lesz lehetséges. 



 

 

 

 

 

 

 

 

„Rengeteg fogoly van még, akik jelenleg is börtönben vannak, azért, mert a véleményük nem egyezik a rezsimével.”- mondta az amerikai elnök, aki a gazdaságról is elmondta véleményét. „Megrekedt a múltban, miközben Oroszországtól Vietnámig számos ország alkalmazkodott a piacgazdasághoz, és sikereket ért el.”

Kihangsúlyozta, hogy az amerikai vezetés szeretne javítani a két ország viszonyán, amelyért egyébként már tett lépéseket, példának okáért lazítottak az utazási megszorításokon, illetve a pénzügyi segélyeket illetően is tettek engedményeket. Előbbi szerint bővítették az utazásra jogosultak körét, utóbbi szerint pedig már nem csak családtagok küldhetnek pénzt Kubában élő rokonaiknak. Felröppentek olyan hírek is, miszerint a nem kubai származású amerikaiaknak is megengednék a szigetországba való utazást, de eddig nem történtek ilyen irányú intézkedések.

„Szeretnénk meglépni egyes dolgokat, viszont előtte meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a castrói vezetésnek komolyak a szándékai.” – tette hozzá Obama.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr572392250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása