Arnaldo Ramos Lauzurique az első olyan szabadon engedett politikai bebörtönzött, aki a Kubában maradást választotta a spanyolországi elutazással szemben. Szombaton hagyhatta el a börtönt, de rá is érvényes az a bizonyos „speciális státusz”, miszerint szabad emberként élhet, de ügyét nem zárják le, így ezt semmiképpen sem lehet végleges, fair megoldásnak nevezni. Tizenkét társával ők az utolsók, akiket elengednek a 75-ök csoportjából – noha már múlt vasárnap lejárt az elbocsátási határidő -, hiszen akik a Spanyolországba való utazást választották, már hetekkel ezelőtt megérkeztek Madridba.

A 68 esztendős Lauzurique a legidősebb a Grupo 75 tagjai között. A Független Közgazdászok Kubai Intézetének volt munkatársa, amikor 2003 „fekete tavaszán” őt is letartóztatták a rezsimmel nem megegyező politikai nézetei miatt, 74 társával egyetemben. Tizennyolc év börtönbüntetésre ítélték.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmundo.es-nek adott interjújában elmondta, hogy tovább harcol a demokráciáért és szabadságért Kubában. „Nem akarom elhagyni a hazámat. Itt maradok, és tovább folytatom az ellenzéki tevékenységet, amelyet akkor végeztem, mielőtt börtönbe zártak volna.”

A spanyol állam, és a kubai katolikus egyház közbenjárásának hatására július óta engedik folyamatosan szabadon a 2003 tavaszán bebörtönzött 75-ök csoportjának még fogságban lévő 52 tagját. Az érintetteknek két lehetőségük volt: az elengedésüket követően egyből Spanyolországba utaztak vagy Kubában maradtak. Többségük, családtagjaikkal egyetemben az előbbit választotta, Spanyolország így összesen több mint háromszáz kubait fogadott be. Hárman azonban továbbálltak, és már az Egyesült Államokban, Chilében és Csehországba telepedtek le.

A mostaninál volt már egy komolyabb szabadon bocsátási hullám is, 1978-ban, amikor a miami emigránsokkal történt megállapodás értelmében 3 600 politikai bebörtönzöttet engedtek szabadon.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr362449973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása