Wilman Villar ellenzéki politikai fogoly november végén kezdett éhségsztrájkba, néhány hete pedig tüdőgyulladás támadta meg legyengült szervezetét. Családja szerint a börtönben nem kapott időben megfelelő orvosi ellátást, ami most akár az életébe is kerülhet.

Bár a férfit most már a santiago de cubai kórházban kezelik, felesége szerint a hatóságok továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a család, a barátok, valamint emberi jogi szervezetek tagjai ne tudjanak segítséget nyújtani, de még az egészsége felől sem érdeklődhetnek. „Folyamatosan figyelik az utakat, és a házam körül is rendőrök cirkálnak” – panaszkodott Villar felesége, akit elmondása szerint azzal fenyegetnek a hatóságok, hogy elveszik tőle két gyermekét, egy öt, és egy hét éves kislányt.

A kálvária kezdete

Az illegálisan működő kubai hazafias szövetség (UNPACU) tagját többekkel együtt tartóztatták le tavaly Contramaestrében, majd a zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson erőszakos fellépéssel, hatósági közeg megsértésével és ellenszegüléssel vádolták. Négy év börtönbüntetésre ítélték, november elején pedig a Santiago de Cubához közeli Aguadores börtönbe szállították, ám Villar már az elejétől fogva tiltakozott az ítélet ellen. A büntetés megkezdésének másnapján fellázadt, nem volt hajlandó felvenni a börtön-uniformist, mire magánzárkába küldték, ahol nem adtak neki folyadékot, és a ruháit is elvették, mesélte Jorge Cervantes García, az UNPACU egyik tagja. (A kubai börtönviszonyokról, volt politikai foglyok beszámolói alapján itt lehet többet olvasni).

„Ő volt az egyik contramaestrei toborzónk. Mindig vakmerően, bátran és meggyőződéssel végezte feladatát” – jellemezte kollégáját Cervantes García. „Ez a bírósági ügy nem volt más, mint egy, a politikai aktivitása miatti bosszú” – tette hozzá.
Villar a magánzárkában töltött idő után sem nyugodott bele az ítéletbe, és november 25-én éhségsztrájkba kezdett, ám tüdőgyulladás támadta meg legyengült szervezetét, állítólag megfelelő orvosi segítséget sem kapott, ezért január 14-én súlyos, eszméletlen állapotban szállították be a kórházba. Jelenleg lélegeztetőgépre kapcsolva küzd az életéért, de az orvosok szerint csoda volna, ha életben maradna. A kormány hivatalos álláspontja szerint a börtönben felajánlottak orvosi segítséget Willarnak, ám ő elutasította azt, és tovább folytatta az éhségsztrájkot. Felesége szerint ez hazugság, és továbbra is a hatóságokat teszi felelőssé a történtekért.

„Most nem szeretnék mást, csak azt, hogy támogassanak és imádkozzanak Istenhez. Nem akarok több megtorlást” – nyilatkozta az El Nuevo Heraldnak a huszonnyolc éves nő, aki nemrég csatlakozott a politikai foglyok nőrokonaiból álló, Szaharov-díjjal kitüntetett Asszonyok Fehérben csoporthoz.

„Természetes, hogy Villar tiltakozott az önkényes ítélet ellen. De amit tett, az nagyon veszélyes, mert a kubai kormány süket minden tiltakozással és követeléssel szemben, különösen, ha az egy elítélttől származik. Végérvényesen is kijelenthetjük, hogy egy olyan kormány regnál, amely hagyja meghalni az embereket”  – nyilatkozta Elizardo Sánchez, az egyik legnagyobb, illegálisan működő kubai emberi jogi szervezet vezetője. Jelentésük szerint, 2011-ben több mint négyezer önkényes, politikai indíttatású letartóztatást hajtottak végre az országban.

A történelem ismétli önmagát?

Villar esete nagyon hasonlít Orlando Zapata Tamayoéra, a tragikus körülmények között, éhségsztrájk következtében elhunyt ellenzékiére. A kubai ellenzék, és a nemzetközi szimpatizánsok körében hősként számon tartott Tamayo az embertelen börtönviszonyok miatt kezdett tiltakozni, mintegy tizennyolc napig nem kapott sem ételt sem folyadékot. Mire kórházba szállították, már nem tudtak rajta segíteni, 2010 február 23-án hunyt el. 

Orlando Zapata Tamayo

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr53573363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása