Pontosan egy éve hunyt el a kubai ellenzék egyik ikonikus alakja, Orlando Zapata Tamayo. A hősként tisztelt férfi éhségsztrájkkal tiltakozott a börtönbeli agresszió ellen, amikor 83 nap elteltével szervezete felmondta a szolgálatot. Noha a lázongásokat elkerülendő már több tucat embert letartóztattak, Kubában sokan tervezik, hogy valamilyen módon megemlékezést tartanak, a Miami Nuevo Herald szerint már érezni is a feszültséget.
 

 „Többé senki nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a dátumot, ugyanis nem könnyű még egy mártírt találni a 21. században” – mondta Guillermo Fariñas, az ellenzék egyik vezető figurája, aki maga is éhségsztrájkba kezdett Tamayo halálának másnapján. „Zapata Tamayo több mint 80 napig sztrájkolt, de senki nem foglalkozott vele. A halála azonban megváltoztatta a dolgokat.” – tette hozzá a pszichológus végzettségű Fariñas, akinek 135 napig tartó éhségsztrájkját már számos külföldi újságíró kísérte figyelemmel. 

A szintén politikai aktivista Zapata 35 éves volt, amikor három év börtönbüntetésre ítélték 2003-ban, hatósági közeg megsértése, és engedetlenség miatt. Mivel többször is feljelentést tett a börtönbeli bánásmód miatt, büntetése összesen 36 évre gyarapodott.
 Orlando Zapata Tamayo

 

„Számtalanszor láttam, ahogy kiveszik a cellájából, összebilincselt kézzel, ing nélkül, lelökték a földre, majd a lábánál fogva mintegy 200 métert húzták a betonon.” – idézik egyik volt rabtársa, Efrén Fernández tanúvallomását egy emberi jogi szervezet által készített jelentésből, amelyet két hónappal Zapata Tamayo halála után hoztak nyilvánosságra. Hozzátette még, hogy annak is tanúja volt, amikor napokon keresztül a cellájában tartották, kezeit hátra- és lábaihoz bilincselve, amely kínzást egyébként börtönberkekben „kisszéknek” neveznek.

 

Büntetésének hatodik évében, 2009. december elején Zapata éhségsztrájkba kezdett, tiltakozásul a börtönbeli kínzások ellen. Édesanyja szerint a Kilo 7, Camagüeyben található börtön őrei azzal próbálták rávenni az éhségsztrájk felfüggesztésére, hogy 18 napig a vizet is megvonták tőle.
 

„A háta tele volt az ütlegelés nyomaival”, amikor végre kórházba szállították február 17-én. „Csont és bőr volt, a hasa is csak csontokból állt”. Orlando Zapata Tamayo 6 nap múlva, 42 évesen belehalt az éhségsztrájkba. Az édesanyja előre megfontolt szándékkal elkövetett emberöléssel vádolta a kormányt.
 

Az ország keleti részén található Banesből származó, eredetileg kőműves végzettségű Tamayo a kevésbé ismert ellenzékiek közé tartozott, ám tiltakozása, majd pedig tragikus sorsa hőssé tették. Noha nem volt tagja az úgynevezett a 75-ök csoportjának – ellenzékiek, akiket szintén 2003-ban, egy letartóztatási hullám után ítéltek több évtizednyi börtönbüntetésre -, az Amnesty International ún. "lelkiismereti fogolynak” nyilvánította.
A kormány elleni tüntetésként többen is éhségsztrájkba kezdtek a halála után, neve és személye a szigetországban folyó emberi jogok elleni aktusok szimbólumává vált. Egyes vélemények szerint az, hogy a rezsim engedményeket tett – elkezdték kiengedni a politikai foglyokat, illetve a korábbi brutalitáshoz képest, valamivel kevésbé agresszíven lépnek fel a Damas de Blanco (az Asszonyok fehérben a politikai elítéltek nőrokonaiból álló, Szaharov-díjas csoport) tagjaival szemben - szintén, összefüggésben van a történtekkel.

 

Noha haláláról világszerte beszámoltak, a hivatalos kubai sajtó sokáig nem is említette az esetet, majd amikor ez elkerülhetetlenné vált, közönséges bűnözőként tüntették föl.
 

Az egyéves évfordulót a tervek szerint Castróék kritikusai fogják fémjelezni, nemcsak az országban, hanem külföldön is. Azonban Fariñas és más ellenzékiek nem akarják felfedni terveiket. „Nem akarok munkát adni a nemzetbiztonságiaknak” – nyilatkozta a Heraldnak. Annyit biztosan tudni, hogy a facebookon alakult, A népi felkelésért Kubában nevet viselő csoport is bejegyzett egy tüntetést a közösségi oldal eseménynaptárába, azonban ez nem feltétlenül jelenti, hogy meg is történik, hiszen úgy tűnik, a hétfőre tervezett tüntetés sem valósult meg.
 

Mindazonáltal, Elizardo Sánchez emberi jogi aktivista – a Kubai Emberi Jogok szervezet alapítója - szerint nagy a valószínűsége, hogy többszáz embert tartóztatnak majd le szerdán, így akarván elkerülni, hogy nagyobb tüntetés alakuljon ki. Állítása szerint az ország keleti részén már hétfőn letartóztattak 20 ellenzékit. Yoani Sánchez, nemzetközileg ismert és elismert blogger hétfőn a következőt twittelte: „Érezni a feszültséget. Ahogy közeledik OZT (Orlando Zapata Tamayo) halálának első évfordulója, megerősített őrséget állítottak a ’kényes’ személyek otthonainak közelébe.”

 

Zapata édesanyja, Reina Luisa a Heraldnak adott múlt szombati nyilatkozatában szintén megjegyezte, hogy a titkosszolgálat ügynökei a házában jártak, sőt, előző nap 12 órán át fogva is tartották. Felfegyverzett emberek masíroznak a háza mögötti birtokon, mások pedig a városba busszal érkezők papírjait ellenőrzik. „Ott vannak egész Banesben, hogy megakadályozzák a testvérek eljövetelét, akik támogatnak minket ebben a harcban.”
Az elmúlt év neki, és a családjának sem volt könnyű, számos alkalommal vették őket őrizetbe, a gyerekeit zaklatták az iskolában, és minden módon igyekezték meggyalázni fia emlékét, a titkosszolgálat emberei elmondása szerint közölték vele, hogy fiának homoszexuális kapcsolata volt a börtönben.
„De én mindig azt kiabálom nekik: Zapata él! Amióta meghalt, a családom folyamatosan harcol a demokráciáért, és minden kubai szabadságáért.”


A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr662683588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása