Minden idők legkeményebb támadása érte a Szaharov-díjas Asszonyok Fehérben csoportot. Múlt héten negyvenen készültek békés tüntetésre, amikor a kormány által szervezett tömeg rájuk támadt, majd lökdösni és ütlegelni kezdte a csoportot, amelynek idős asszonyok is tagjai.

 

 

„Nagyon erőszakos lépés volt ez a kormány részéről.” – nyilatkozta telefonon az El Nuevo Heraldnak Berta Soler, az Asszonyok Fehérben szóvivője. „Úgy gondolom, hogy a kormány fél, és meg van zavarodva, ezért folyamodik ezekhez a terrorista akciókhoz. ” – tette hozzá az asszony, akinek elmondása szerint a rájuk támadó tömeg tagjai ráncigálták, ütlegelték, pofozták és leköpték őket annak érdekében, hogy megakadályozzák a békés tüntetést.

A kormánynak külön civil egysége van, amely kifejezetten ellenzékiekre specializálódott: amikor tudomásukra jut, hogy valamelyik csoport tüntetésre készül, több tucatnyi civil jelenik meg, majd szabotálják a készülő akciót. Van, hogy bekiabálásokkal zavarják meg a protestálókat, de gyakran köpködnek és fizikailag is bántalmazzák az ellenzékieket. Az augusztus 18-án történt eset azért is különösen súlyos, mert az Asszonyok Fehérben tagjai – a politikai bebörtönzöttek nőrokonaiból álló csoport, akik a foglyok szabadon engedéséért tüntetnek - főként középkorú nők, de sok idős asszony is van közöttük, akikre minden jel szerint nincsenek tekintettel. Noha nem ez volt az első eset, hogy tettlegességig fajult a dolog, az utóbbi időben többnyire hagyták, hogy szokásukhoz híven hetente, fehér ruhában, virágokkal a kezükben tüntessenek. A katolikus egyház még tavaly márciusban kérte meg a kormányt, hogy ne lépjenek fel ellenük erőszakosan, amit eddig be is tartottak, ezzel az egyetlen olyan csoporttá válva, amely legálisan tüntethet Kubában, ott, ahol a pártszlogen szerint „az utcák Fidel Castroé".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Múlt hét csütörtökön mintegy negyvenen gyülekeztek Berta Soler Santiago de Cubaban található házában, majd a havi gyűlés után tüntetésre készültek, ekkor csapott le rájuk a tömeg. Nyolc nőt már reggel letartóztatott a rendőrség, így ők szerencsésen megúszták a támadást. Ez szintén bevett szokása a hatóságoknak, ha tudomásukra jut, hogy mozgolódnak az ellenzékiek, egyszerűen őrizetbe veszik őket néhány órára, így megakadályozzák részvételüket.

Az Asszonyok Fehérben a 2003-as Fekete Tavasz után alakult - nyolc éve 75 ellenzékit zártak börtönbe „forradalomellenes tevékenységek” miatt, ezt az időszakot azóta Fekete Tavasznak nevezik - a letartóztatott ellenzékiek nőrokonaiból. A foglyok őrizetbe vétele után két héttel alapították meg a mozgalmat, hogy felhívják a figyelmet a politikai foglyok és az emberi jogok helyzetére Kubában. Két évvel később, 2005-ben az Európai Parlament nekik ítélte a Szaharov-díjat, amely a gondolat-szabadságot hirdeti, és olyanoknak ítélik oda, akik sokat tettek az emberi jogokért, vagy az elnyomás és intolerancia ellen harcolnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr503174710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goluboyvagon 2011.08.27. 18:39:29

Itt van egy elég friss video, amelyen a havannai Capitolium lépcsőjén 4 nő tüntet. Meglepő módon, a tömegből elég sokan a tüntetőket tamogatták.

www.miamiherald.com/2011/08/24/2373640/four-cuban-dissident-women-detained.html

És itt van egy még frissebb hír:
August 27 - Activists Ivonne Malleza Galano and Rosario Morales de la Rosa held a two hour protest against the Castro regime this Friday in front of the Plaza de Cuatro Caminos in Havana.
After they were arrested by Cuban police, a large crowd followed them to the police station chanting "Libertad, libertad" (Freedom, Freedom).

www.therealcuba.com/

Peripetia 2011.08.28. 23:02:07

Ez az oldal rettenetes. Ki az a hülye, aki fekete színt rakott ide, ráadásul ilyen kisbetűket ki a radai rosseb olvassa el? Szóval ez a honlap ocsmány, kár a gőzért!
süti beállítások módosítása