A Gazprom orosz gázipari monopólium olajipari karja 30%-os részesedést szerzett a malajziai, állami tulajdonban lévő Petronas négy kutató blokkjában, amelyek a kubai partoknál fognak olajat fúrni, írja a New York Times. Oroszország ezzel feliratkozott arra a hosszú, és egyre bővülő listára, amelyen a karibi ország partjainál fekete aranyra vadászó cégek szerepelnek.

A Gazprom Neft más szerepeket is vállal a délkelet-ázsiai cég életében, egyrészt fedezi azon kiadásokat, amelyeket a Petronas nem tudott rendezni, másfelől a nyílt tengeri fúrásokat is az orosz óriás fogja irányítani, amiben egyébként nem sok tapasztalata van – írja az elmundo.es.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Petronas 2007-ben állapodott meg a kubai kormánnyal, bizonyos munkálatok már megkezdődtek, de a fúrás csak jövőre indul.

Kuba jelenleg kevés olajat termel, de szakértők szerint az ország északi partjainál rengeteg tartalék lehet, amely segíthetne a gazdaság felledítésében, illetve csökkenthetné a Venezuelától való függést. A Mexikói-öböl ide eső részét 59 blokkra osztották fel, amelyek közül 21 olyan cégek érdekszférájába tartozik, mint a spanyol Repsol, a brazil Petrobras, a venezuelai PDVSA, a PetroVietnam vagy éppan a Petronas.

Óceánkutatók már most tartanak a fúrások következményeitől, ugyanis ha valamilyen komolyabb probléma merül fel, az olaj három nap alatt Florida partjaihoz áramolhat. Ennek esélye leginkább a Repsol által választott helyen áll fenn, így mivel Kubának nincsenek alkalmas tornyai, egy olasz cégen keresztül Kínában építtetik meg ezeket, és 50 mérföldre fognak majd elhelyezkedni az Egyesült Államoktól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr442455461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása