Az Egyesült Államok által készített, vallásszabadságot vizsgáló éves beszámoló szerdán látott napvilágot, az esetleges várakozásokkal ellentétben azonban Kuba dicséretet kapott, írja az elmundo.es. A kubai katolikus egyház közvetítői szerepét „jelentős eseményként” értékelték, melynek eredményeként számos politikai foglyot engedtek szabadon július óta.
 

„2010 májusában Raúl Castro elnök és kuba katolikus bíborosa, Jaime Ortega között egy megbeszélés-sorozat kezdődött el annak érdekében, hogy a kormány ne zaklassa többé a Damas de Blanco tagjait(…)a magas szintű tárgyalások oda vezettek, hogy a kormány engedett, és olyan témákat is megtárgyaltak, mint a politikai foglyok nehéz helyzete, illetve a börtönbeli kondíciók.” – írja a jelentés.
 

A bíboros megerősítette, hogy valóban ez volt az első eset, amelyben a kormány elfogadta az egyházat mint közvetítőt, hozzátéve, hogy ezzel új időszak kezdődhet a viszonyukat illetően.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A washingtoni beszámoló kitér más egyházi csoportokra is, amelyek mind arról számoltak be, hogy a vallásszabadság tekintetében jobb a helyzetük, mint egy éve, noha bizonyos esetekben továbbra is korlátozza őket a vezetés, megfigyelés alatt állnak, beépülnek közéjük és zaklatják őket. Azonban amerikai információk szerint kifejezetten vallási okok miatt senkit sem zártak börtönbe, sőt, egyes vallási vezetők nyílt kritikával éltek, de nem volt részük megtorlásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr552457241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása