Újabb politikai foglyot engedtek szabadon Kubában, így hatra csökkent a 75-ök csoportjának még börtönben lévő tagjainak száma. A kubai katolikus egyház szombaton jelentette be a szabadonbocsátást, és még aznap kiadott egy másik közleményt, amelyben bejelentette, hogy a kormány további hat politikai elítéltet enged szabadon a közeljövőben.

Az immáron szabad Iván Hernández Carrillo – akit 2003-ban 25 év börtönbüntetésre ítéltek - is azon kevesek egyike, akik úgy döntöttek, hogy Kubában maradnak a spanyolországi emigráció helyett. A katolikus egyház, illetve a kubai és spanyol kormány között tavaly nyáron létrejött megállapodás értelmében, Hernándezt és társait tavaly novemberig szabadon kellett volna engedni, ám mivel nem kívántak Spanyolországba utazni, továbbra is fogva tartották őket, azóta pedig fokozatosan engedik szabadon ezen csoportot tagjai.

2003 tavaszán – amelyet azóta Fekete tavaszként emlegetnek – 75 értelmiségit tartóztattak le, ellenzéki, ún. forradalomellenes tevékenységük miatt. A fent említett felek tavaly júliusban megállapodtak, hogy a 75-ök csoportjának még börtönben lévő tagjait – 52 elítéltet – legkésőbb novemberig szabadon bocsátják. Mielőtt azonban egy foglyot elengedtek, megkérdezték, hogy Spanyolországba utazik, vagy az országban kíván maradni. Ezt az ultimátumot nemzetközi szinten sem hagyták szó nélkül, sokak szerint nem más, mint közönséges száműzetés, hiszen azon ellenzékiek, akik ily módon hagyják el az országot nem valószínű, hogy a közeljövőben visszatérhetnek Kubába. Ennek ellenére 40-en döntöttek így.

„Szabad vagyok. Folytatom az írást, mint ahogy azt a börtönben is tettem, csak most az utcáról. El fogom mesélni mindazokat a viszontagságokat, amelyeken egy kubainak át kell esnie.” – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek matanzasi otthonából Hernández, majd hozzátette, hogy egy belügyminisztériumi forrás azt tanácsolta neki, egy ideig „húzza meg magát”, ugyanis a többi Kubában maradóhoz hasonlóan ő is speciális státuszt kapott, amely értelmében a büntetését nem törölték el, csupán felfüggesztették, így bármikor visszahívható. Hernández azonban közölte, hogy folytatja a független újságírást.

Az egyház szombaton kiadott egy másik nyilatkozatot is, amelyben közölte, hogy a kormány további hat elítéltet enged szabadon, akiket szintén forradalomellenes tevékenységük – hivatalos álláspont szerint az állam biztonságát fenyegető bűncselekmények, úgy, mint terrorizmus, illetve ketten illegálisan próbálták meg elhagyni az országot – miatt ítéltek el. A kubai ellenzék azonban nem tekinti őket politikai bebörtönzötteknek, mivel nem ellenzéki aktivisták. A kormány néhány hónapja úgy döntött, hogy nem csupán a 75-ök csoportjának tagjait engedi szabadon, hanem más foglyokat is, így szabadulhat az előbb említett hat személy is, akik mind Spanyolországba utaznak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr62675765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.02.21. 14:16:36

Te egy beepitett ember vagy.
Most jottem ra.
süti beállítások módosítása