A kubai népi felkelést szervező facebook csoport tegnapra kitűzött havannai felvonulása minden jel szerint elmaradt, azonban számos európai és amerikai városban tüntettek az ott élő emigránsok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tampa, Florida

 

A Por el levantamiento popular en Cuba, vagyis A kubai népi felkelésért nevet viselő, jelenleg 4 400 szimpatizánst számláló facebook csoport, február 21-re tervezett havannai kormányellenes, arab mintát követő felvonulása úgy tűnik, a várakozásoknak megfelelően elmaradt. A kubai lakosság többsége vélhetően egyáltalán nem is értesült az eseményről – hiszen a közösségi oldal csoportját egy állítólag külföldön élő disszidens hozta létre, és a legtöbb szimpatizánst is az országon kívül élő kubaiak teszik ki -, vagy nem mert az utcára vonulni. Azonban Kubán kívül több helyen is tüntettek tegnap, így az Egyesült Államokban (Tampa, New York), Európában (Berlin), sőt még a Niagara-vízesésnél is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niagara-vízesés 

 

A fotók alapján maréknyian vonultak az utcákra, többségük kubai zászlót lengetve, a tavaly éhségsztrájk során elhunyt Orlando Zapata Tamayo képével, illetve „Szabadságot Kubának” feliratú transzparensekkel a kezükben.
A tüntetéssorozat a tervek szerint szombatig tart, több nemzetközi, illetve még egy kubai – szerdára tervezett - állomással.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

New York                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berlin

 

Az arab világ eseményeinek hatására sokakban felmerült a kérdés: vajon lehet-e a kubai rezsim a következő áldozat? Miért nem szervezkednek az emberek, és vetnek véget a több évtizednyi elnyomásnak hasonló módon? A vélemények megoszlanak, de a szkepticizmus egyöntetű.
Néhány hete a Wall Street Journal is foglalkozott a kérdéssel, egyik publicistájuk, Mary O’Grady szerint a legfőbb akadály a lakosság internet-hozzáférésének korlátozottsága, illetve annak cenzúrája. Egy, a Freedom House által végzett átfogó felmérés szerint az internet és digitális média cenzúrája 2009-ben 45%-os volt Egyiptomban, míg Kubában az érték ennek a duplája, 90%. A karibi ország ezzel lekörözte Kínát és Iránt is. Bár vitathatatlan az internetes – köztük ellenzéki - kultúra térnyerése, a nyomás nem elég nagy a kormányon. A bloggerek, újságírók - akiket elmondásuk szerint állandóan figyel a titkosrendőrség, és folyamatos inzultusoknak vannak kitéve – kormányellenes gondolatai szinte kizárólag az országon kívül hallhatók.
Egy friss hír szerint, többévnyi tiltás után, most először lehet elérni Yoani Sánchez, Generación Y nevű blogját Kubából, bár az érintett, - a több emberi jogi díjat is nyert újságírónő - elég szkeptikus: nem bízik benne, hogy ez az állapot sokáig tartana. Vagyis, annak ellenére, hogy van egy maroknyi ellenzéki „bázis”, az országban nincs lehetőség olyan típusú szervezkedésre, mint az egyiptomi, facebookon szervezett tüntetés. A vezetés pedig nagyon is tisztában van az internet rejtette lehetőségekkel és veszélyekkel. Nemrég kiszivárgott egy katonai szemináriumon készült videó, amelyen az egyik előadó arra hívta fel a figyelmet, hogy az internet roppant veszélyes lehet a fiatal felhasználók körében, akik szervezkedésre, és információmegosztásra is használhatják a webet, a közösségi oldalak erejéről már nem is beszélve.

O’Grady hasonlóan fontos akadálynak tartja a katonaság kormánnyal szembeni lojalitását, hiszen a gazdaság három legprofittermelőbb szektora (kereskedelem, turizmus, szolgáltatási szektor) állítólag a hadsereg – és a titkosszolgálat - irányítása alá tartozik. Így több száz millió dollár áramlik a hadsereghez évente, tehát ha a hatalom összeomlik, ennek a jövedelemnek is búcsút inthetnek.

A lakosságra nehezedő nyomás illetve a gyenge ellenzéki bázis szintén megnehezíti az ilyen típusú szerveződést. Nincsenek ellenzéki pártok, sem a kormánytól független médiumok. Látni, hogy mi történt azzal a 75 ellenzékivel, akiket még 2003-ban zártak börtönbe a hivatalos állásponttal nem megegyező véleményük – és annak hangoztatása – miatt. Több évtizednyi börtönbüntetésre ítélték őket, azonban a kubai katolikus egyház, és a spanyol kormány közbenjárásának hatására már majdnem mindegyiküket szabadon engedték, viszont a többségüket már el is távolították Kubából Spanyolországba. Aki nem élt a Spanyolországba utazás lehetőségével, azt pedig sakkban tartják azzal, hogy az ígéretek ellenére hosszas tortúra után engedik csak szabadon, ráadásul egy speciális státusz fejében, amely értelmében nem törlik el büntetésüket, csupán felfüggesztik azt, így bármikor visszahívhatják, és kötelezhetik őket a börtönbüntetés letöltésére.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr882679349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2011.02.23. 10:13:25

Ami miatt szerintem, nem lesz Kubában Egyiptom, az az amerikai embargó miatt lehetséges. Sokan már abban nőttek fel, hogy embargó alatt vannak, és Castro meg már olyan régóta van hatalmon, hogy az emberek megszokták és nem tudják mi lesz nélküle. Ha Castro meghal, akkor lehet változás.

nemecsek ernő áruló 2011.02.23. 10:35:24

@Mad Mind: Hm. Szerintem Fidel már meghalt. Évek óta csak egy-egy csepegtetett fényképet láttunk róla, photoshop mágusoknak nem nehéz rárakni egy mai újságot.

Ringlósztár 2011.02.23. 10:35:50

Miért változtatnának azon, ami működik?
Azért, hogy ilyen szar, tetű politikusok "vezessék" Kubát, mint Magyarországot?
Náluk legalább forradalmárok vezetik az országot, mégha diktatúra is van; azokra az emberekre legalább forradalmi múltjuk miatt fel lehet nézni, míg a magyar politikusokra csak a hatalmas költségtérítések miatt.

O_L_I 2011.02.23. 11:07:09

@Ringlósztár: Bár van igazság abban amit írsz de azért még mindig szívesebben élek itt és szidom a politikusokat a viszonylagos jólétem mögül mint ott ahol ehhez képest nyomorban élnék és megkínoznak ah nem tetszik a rendszer.

bowie 2011.02.23. 11:10:49

Ringlósztár kívánom neked hogy élj ott egy ideig, és nézz fel büszkén ezekre a nagyszerű forradalmárokra.

Baribál 2011.02.23. 11:11:08

@Ringlósztár: ugye nem jártál még Kubában? Köszönöm nem kérek az ottani "forradalmárokból", teljesen szétcseszték azt a gyönyörű országot, és nyomorban tartják a népet.
Ettől függetlenül hazai politikusokról szóló véleményedet osztom:)

Felmosórongy (törölt) 2011.02.23. 11:47:33

szerencsétlen kubaiak, oda is betörnének a vérgőzös kapitalizmus "áldásai"
lenne egyből mélynyomor meg hajléktalanság....
jobb is hogy maradnak a boldog forradalmi létben.
a világ egyik legjobb országa.

Felmosórongy (törölt) 2011.02.23. 11:49:13

@Baribál: aha, azt nem gondoljátok hogy talán előtte mégannyira sem volt minden rendben arrafelé, hiszen forradalmak nem véletlen törnek ki..
gondolom azért nem tüntetnek mert a többség teljesen jól megvan ....a nagypofájú féreg lázadozókat meg zsuppolják az usába vagy haitire..

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.02.23. 11:55:57

Orbán figyelj Afrikára, meg Kubára is!
A kormány és a Fidesz azt teszi, amit egy tébolyodott diktátor irányítása alatt a hatalom elvtelen kiszolgálói tenni szoktak: megfigyel, lehallgat, félti a hatalmát. Ez érthető. Ami nem fér a fejünkbe, hogy vajon miért nem tiltakoznak az érintettek? Ilyen erősen munkál a félelem? Vagy valóban birka nép vagyunk?

Vajon ki fogja titkosszolgálati módszerekkel megfigyelni az asszonyverő, közpénztolvaj Meggyes Tamást? A Zuschlaggal mutyizó Szijjártó Pétert? A négyszeres álláshalmozó, S8-as Audit a végletekig eladósodott Hódmezővásárhely pénzén bérlő Lázár Jánost? Az életbiztosítását közpénzből fizető salgótarjáni polgármestert? A költségtérítés-trükköző Gulyás Gergelyt? Az időseket kifosztó Budai Gyulát? A korrupciós ügyektől bűzlő Papcsákot? A saját cégét helyzetbe hozó Navracsicsot? A kifli- és nyugdíjtolvaj-földbirtokos Selmeczi Gabriellát? A volt cégét ügyesen menedzselő Pintér Sándort? Az autótolvaj, illegális adatbázist építő Kubatovot? A rokonokat magas pozícióba helyező fideszeseket? A lézerblokkolót közpénzen üzemeltető nyíregyházi fideszes söpredéket? Hosszan folytathatnánk a sort, de felesleges lenne. Nekik nem kell félniük semmitől.

bájgúnár 2011.02.23. 11:56:31

Nos ha lenne itthon egy szavazás.
Melyik rendszer volt jobb a mostani vagy a Kádári?Szerinted lenne meglepi?

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2011.02.23. 11:58:19

@Baribál: ha az életszínvonalat lapostévében méred és kevered az életminőséggel, télleg szarabbul élnek mint mi
É-Mo, délbaranya, Józsefváros, ezeken is jártál?

forradalmárok, titkosszolgálatok itt is vannak, a zemberek megszavazzák önként:D

ha é-korea, akkor már inkább Haiti

Felmosórongy (törölt) 2011.02.23. 11:58:35

@Állítsuk meg a fideszes ámokfutást, Orbán takarodj: remélem orbán ceausescu vagy a duce sorsára jut nemsokára.

egyre inkább úgy néz ki hogy a 2. világháború óta legszörnyűbb népirtás jöhet ha ez az elmebeteg orbán sokáig itt garázdálkodik...ehhez képest rákosi is egy jóindulatú ember volt, kádár meg az isten.

bowie 2011.02.23. 12:00:30

@Felmosórongy: Úristen..találó a névválasztásod!

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2011.02.23. 12:01:17

@Felmosórongy: hát gyakranjárók szerint, már csak volt, utóbbi 4-5 év egyre szarabb...

2011.02.23. 12:05:04

VIVA LA REVOLUTION!

Felmosórongy (törölt) 2011.02.23. 12:12:11

@ősi homár fapados: ez is a rohadék amcsik szarkavarása miatt van..észako korea is emiatt éhezik, meg irak és afganisztán is.
irakban szaddam utolsó éveiben volt a legnagyobb a nyomor mert a demokrácia meg szabadság faszagyerekei durva embargót csináltak, hiába volt irak tele olajjal mégsem tudott élelmiszert meg gyógyszert venni.
ezért is indultak a háborúk (is)..csak erről senki nem beszél.

addig jó a kubaiaknak amíg szabadok és nem engedik be a jenki ördögöt.

Baribál 2011.02.23. 12:21:21

@Felmosórongy: Tévedésben leledzel. Nem azért nem lázadoznak, mert nem akarnak, hanem mert nincs rá lehetőségük. Aki ugat, azonnal elviszik, és nem jön vissza. Van annyira rossz a helyzet, mint Észak-Koreában, csak jobb az idő:) Te mint külföldi, baromira csak azt láthatod, amit ők megengednek. Ezt nyomják több mint 50 éve. Hidd el nem szeretik annyira ott a nép atyját.

@ősi homár fapados: Jártam, sőt... De itt nem erről van szó. Ha jegyrendszer van a kajára, és a bolt üres, azon kívül csak a fekete piacn tudsz vásárolni, ha van pénzed, a csapból nem javasolt inni, ha 2008-ig nem léphettél be egy hotelbe, csak ha ott dolgoztál, ki voltál tiltva azokról a szórakozó helyekről, ahova a külföldiek járnak, este úgy kóricálsz az utcán, hogyha megállít a milicia/policia és nem tudod megindokolni mit keresel ott elvisznek. És ez még a város. A falvakról azért nem írok, mert nem láttam, csak a helybeli legendákat hallottam. Nyomor a köbön:( Ebben az esetben sem életminőségről, sem szinvonalról nem beszélhetünk.Azt hiszem ilyen a legelmaradottab magyar faluban sincs.
Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy itthon minden szép, csak a két kategória más.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 12:25:43

Ami Tunéziában, Líbiában, Egyiptomban van, az nem amolyan langyos kis katonai féldiktatúra. Az alapvető emberi jogok léteznek, ha korlátozzák is őketó, s még bizonyos szabadságjogok is léteznek felemás módon.

Ezzel szemben a Börtönszigeten (= Kuba) az elemi emberi jogok is hiányoznak, nem beszélve a polgári szabadságjogokról, melyek nyoma sincs.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 12:29:16

@Felmosórongy:

Igen, a kubaiak kapitalizmust akarnak, mert 50 éve tudják, hogy mit is jelent az antikapitalizmus: nyomort, szabadságjogok hiányát, az emberek állatként való kezelését az "antiglobalista" vezetés által.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 12:34:54

@Baribál:

Így igaz.

Én személyen hat évet éltem Kubában. A két Castro és a hírhedt argentín lumpen, Ernesto Che Gyilkos Guevara által létrehozott rendszernél talán csak Pol Pot (Che Guevara tanítványa) Kambodzsája volt még rosszabb, így a legrosszabb rendszerek között a büszke második helyet foglalja el a Börtönsziget.

Tervezem megírni 100 kubai történemetemet, de eddig még csak éppen elkezdtem:
maxval.nolblog.hu/

Felmosórongy (törölt) 2011.02.23. 12:36:03

@max val birca man: marhaság.
az persze igaz hogy azok akik éltek a forradalom előtti kubában éppen ők nem sírják azt vissza, míg ugye a fiatal generáció akinek az értékrendje más azokat vakítják el az usa hazugságai.

nézd meg a térség "szabad" országait, mind a legmélyebb nyomorban tengődik haititól nicaraguáig, honduras, guatemala, salvador ésatöbbi.
csak erről nem beszélnek, nameg a közbiztonságról sem.

nem azt mondom hogy minden szép és jó kubában, még ezt a rendszert is lehetne jobban csinálni...de észak-koreához köze sincs.teljesen más az emberek értékrendje és hozzáállása.
az is duma hogy mindenkit válogatás nélkül bevisznek meg eltűnik ugyan már.
a nagypofájúakat meg ellenzéki vezetőket igen.mondjuk az átlagembert nem is érdekli az ilyen politizálás.

hagyjuk már ezeket a hazugságokat.
imperialista propaganda.

kb úgy igaz mint ahogy itt magyarországon a 60-70 es években éhezés volt meg emberevés, meg mészárlás.ugyanis ezt mondták akkor nyugaton.

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2011.02.23. 12:40:11

@Baribál:
- ezeket tudom
- egy ilyen országban éltem sokáig:D, és a környező országok, ahova útlevelet adtak, még rosszabbak voltak, pontosabban Kuba mindig is élhetőbb hely volt, mint a kákáeurópai diktatúrák ...
sokadik napon, sokadik rum után, kedvenc kocsmámban pultos gyerek kibökte, miújság nálatok? ugyanaz a szar csak másképp, rátok is ez vár, ebben kb. meg is állapodtunk...

Felmosórongy (törölt) 2011.02.23. 12:41:34

@max val birca man: mondjuk a blogodból jobban lejön hogy Batista valóban egy véreskezű diktátor volt és nem véletlen volt a forradalom.

amúgy a forradalmak sosem népünnepélyek, de én éppen az elmúlt 20 évben értettem meg miért voltak olyan kegyetlenek a komcsik leninéktől bárkiig.

én most örömujjonganék és az utcán táncolva ünnepelnék ha pl. ezt a féreg orbánt és csapatát felkötnék a körúton, pedig még nem is kaptam belőlük évtizedeket...de éppezért megértem hogy miért tudtak boldogan gyilkolni azok akiket évtizedekig elnyomtak így vagy úgy.

Publius Decius Mus 2011.02.23. 12:45:13

És miért nem az USA-ban, vagy Kolumbiában lesz a következő? Mindkét országban rengeteg a gazdag és a nagyon szegény is.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 12:47:34

@Felmosórongy:

Jelenleg egyetlen ország van az amerikai kontinensen, ahol az átlagember rosszabbul él, mint Kubában - ez Haiti.

Ami a szabadságjogokat illeti, minden országban szabadság van, legalábbis féligmeddig, csak Kuba az egyetlen kivétel.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 12:50:36

@Felmosórongy:

Batista néhány évig volt hatalmon. Teljes uralma alatt kb. annyi embert ölt meg, mint Castróék és Che Guevara egy átlagos héten.

Olyan hihetetlenül véreskezű volt, hogy Castróékat amnesztiában részesítette.

Batista elsősorban korrupt volt, s kellemetlenné vált az USÁ-nak a maffiakapcsolatai miatt. Ezért Washingtonban ejtették. AZ USA nagyon sokat segített abban, hogy Fidelék hatalomra kerülhessenek, aztán már késő volt, amikor észbekaptak, hogy miféle mocskokat is segítettek hatalomba.

Publius Decius Mus 2011.02.23. 12:59:15

@Felmosórongy: Szerintem pedig ezzel a hozzáállással neked kell lógnod az első fán mielőtt bárki más. Te vagy az akinek 5 millió halott rendben van csakis a jó ügy érdekében. Vedd úgy, hogy leköptelek.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 13:00:18

@Felmosórongy:

Közbiztonság? A legnagyszerűbb közbiztonság eddig Európában Hitler idejében volt Németországban. Tudod, a totális diktatúrákban általában mindig jó a közbiztonság. Olaszországban is, a egyetlen időszak, amikor a maffia nem tudott tevékenykedni, az Mussolini ideje volt. Amikor megtörtént az amerikai-brit partraszállás 1943-ban Szicilában, a helyi maffiavezérek szinte kivétel nélkül segédkeztek az amerikai-brit csapatoknak, volt olyan is, aki még hősi kitüntetést is kapott. Lucky Luciano az amerikai hírszerés egyik fő ügynöke volt, s szolgálatiért cserébe megszüntették ellene a bírósági eljárást.

Ezért van az, hogy Mexikóban bizony nem ajánlott bizonyos helyeken csak úgy sétálgatni, míg Havannában éjszaka is lehet bárhol sétálni.

De ez a legfőbb szempont?

Ha igen, akkor javaslom, hogy vegyék át a hatalmat egész Európában a nácik. Hisz már bizonyították egyszer, hogy képesek tökéletes közbiztonságot kialakítani...

Bilux67 2011.02.23. 13:11:31

@Baribál:
"szétcseszték azt a gyönyörű országot, és nyomorban tartják a népet."
A több évtizedes embargónak meg nyilván semmi köze a nyomorhoz.

qwertzu 2011.02.23. 13:14:26

@Felmosórongy: Neked nagyon elmentek otthonról. 3 év és kb. 9 hónap múlva választás lesz, ahol 8 millió másik emberrel egyetemben véleményt mondhatsz a második Orbán kormányról. Ha meg nagyon nem bírod az éghajlatot, akkor két tucat európai uniós országban húzhatod ki a maradék időt.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 13:31:04

@Bilux67:

"A több évtizedes embargónak meg nyilván semmi köze a nyomorhoz. "

Így igaz. SEMMI köze hozzá. Kuba a világ összes országával kereskedni, az USÁ-t kivéve. NEM az embargó miatt nem működik a kubai gazdaság, hanem a marxista elvek miatt.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 13:38:24

@Publius Decius Mus:

Lenin és Sztálin beszélgetnek:

- Sztálin elvtárs, mondd meg őszintén, mit tennél, ha a ügyünk győzelme érdekében meg kellene ölnöd 10 ezer embert?

- Természetesen megölném őket, Vlagyimir Iljics!

- Na és, Sztálin elvtárs, ha egymillió embert kellene megölni ügyünk érdekében?

- Hogy kételkedhet bennem, Vlagyimir Iljics? Természetesen gondolkodás nélkül megölném őket!

- S akkor mit tennél, Sztálin elvtárs, ha 10 millió embert kellene megölnöd?

- 10 milliót is megölnék.

- Na és ha 50 millióról lenne szó?

- Ha ügyünk ezt kívánja, 50 milliót is megölnék, Vlagyimir Iljics!

- Na, hát itt, Sztálin elvtárs, egy icipicit nem tudok veled egyetérteni...

Bilux67 2011.02.23. 13:50:11

@max val birca man:
Te csak azt felejted el, hogy többségünk élt mindkét világrendben, így nagyrészt immunissá váltunk a politikai propaganda bármely oldalára.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 13:55:08

@Bilux67:

A két rend nem hasonlítható össze.

A propaganda pedig az egyik esetben tényekkel dolgozik, a másik esetben hazugságokkal.

A kapitalizmusnak és a demokráciának valójában nem is kell propaganda, a szó rossz értelmében, hiszen a tények propagálják a rendszert. Pl. elég ellátogatni Koreába, megnézni mindkét országrészt.

De Kuba is jó. Ezt meg is írtam már:
maxval.nolblog.hu/archives/2009/10/14/Kuba_IV_-_A_kommunista_1985/

Bilux67 2011.02.23. 13:57:16

@max val birca man:
"A propaganda pedig az egyik esetben tényekkel dolgozik, a másik esetben hazugságokkal."
Ugye te is látod hogy ebben hol a füllentés?

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 14:01:55

@Bilux67:

Nem. Én TUDOM, hogy nincs benne füllentés. Nézz meg egy amerikai és egy kubai hírműsort.

Bilux67 2011.02.23. 14:17:45

@max val birca man:
"egy amerikai és egy kubai hírműsort."
1, Csapataink a béke védelmében hősies győzelmet arattak Vietnamban, Afganisztánban, Irakban.
2, Csapataink hősies győzelmet arattak a kapitalista kizsákmányolók ellen.

Biztos hogy az én hibám, ha egyik sem tetszik?

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2011.02.23. 14:38:14

@max val birca man: meg egy átlag magyar is (várdai keserűt iszik, meg kannás bort), sőt 20 éve még a kommersz unicumhoz is...
téged azér utáltak ki az index.kubafórumról is, mert nyilván mindenkinél máson van a hangsúly, Kuba meg nagyon megosztó tud lenni, ahogy itt is látjuk, de te alapból csak a hülyeséget tolod...

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 14:59:42

@Bilux67:

Komolyan nem látod a különbséget???

A különbség az, hogy Kubában a médiák mind ugyanazt mondhatják csak, más vélemény nincs.

Míg az USÁ-ban egyes médiák győzelemről beszélnek, mások vereségről, megint más mások pedig többrétűen értékelik a tényt.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.23. 15:00:49

@ősi homár fapados:

Tévedsz. Engem senki sem utált ki. Az Indexről a moderátori testület TILTOTT KI, üzleti okokból. Azaz nem bármilyen véleményem miatt.

Ringlósztár 2011.02.24. 09:03:42

@Mar C: @Baribál:
Mert az mekkora feeling volt a bennszülötteknek, amikor Batista emberei kínozták és gyilkolták a kubaiakat és egész Kuba az amerikai maffia játszótere volt!
Kicsit nézzetek már utána, hogy pl. a mellrákos nők esetében az EGÉSZ VILÁGON Kubában a legjobb a túlélésre az esély.
Azt, hogy valaki éhségsztrájkol a jogaiért, nem tartom kínzásnak.
NEM a forradalmárok miatt tartanak ott, mint Észak Korea, hanem a Miamiban élő kubai és az olasz maffia miatt, ugyanis ők érték el és tartatják fenn az USA-val az embargót.

gyászhuszár 2011.02.25. 10:24:59

@bowie: én ott élek immár 2009 óta és van benne igazság. tényleg valamiért jobb ott, mint itt...no comment
süti beállítások módosítása