A nemrég szabadon bocsátott ellenzéki, Dr. Óscar Elías Biscet a hitleri és sztálini totalitárius diktatúrákhoz hasonlította a kubait, első interneten adott sajtótájékoztatóján. Az orvos akár Nobel-békedíjat is kaphat idén, amelyre Orbán Viktor is javasolta.

Biscet terrorizmussal és elnyomással vádolta a kubai kormányt a hétfőn, miami újságíróknak adott sajtótájékoztatón. Az emberi jogokkal foglalkozó Lawton alapítvány alapítóját és elnökét még 2003-ban ítélték 25 év börtönbüntetésre ellenzéki tevékenysége miatt, csakúgy, mint 74 társát, akiket azóta a 75-ök csoportjának neveznek. Szabadulásának első óráit keserédesnek nevezte. Örömteli volt, hiszen 8 év után elhagyhatta celláját, azonban az utcákon látható pusztulásról keserűen beszélt, illetve arról a szomorúságról is, amely a kubai emberek arcára ül ki, hiszen „még mindig rabszolgaságban élünk”, tette hozzá.

A 49 éves orvos végzettségű Biscet egyébként a 2011-es Nobel-békedíj egyik várományosa, ezt többek között Orbán Viktor is javasolta, aki a kubai férfi védelmére és támogatására 2007-ben védnökséget vállalt. „Magyarország továbbra is fontosnak tartja, hogy Kubában valamennyi politikai elítéltet minél előbb, feltételek nélkül szabadon engedjenek, és olyan változások történjenek az ország jogrendszerében, amelyek kizárják, hogy bárkit politikai meggyőződése miatt zaklassanak, vagy elítéljenek” - áll egy, a fidesz honlapján található közleményben.

A sajtótájékoztatón - amelyet egy biztos havannai helyről adott a Miami Dade Collegeban összegyűlt amerikai újságíróknak - Biscet megemlékezett az általa erősnek tartott – bár szétszórtan működő - ellenzéki bázisról is, amely szerinte „a győzelmet ígérő úton halad”, noha sajnos nem rendelkezik azokkal az eszközökkel, amellyel elérhet a lakossághoz, amely „roppant tájékozatlan”. Sőt, elmondása szerint a Kommunista Pártban is akadnak szimpatizánsok. A kérdésre, miszerint vállalná-e egy átmeneti kormány miniszterelnöki posztját, csupán annyit válaszolt, hogy mielőtt a jelöltségen gondolkodna, fontosabb az emberi jogok kérdését megtárgyalni. Ám azt elismerte, hogy vállalna köztisztséget, és nem hagyná cserben a kubai népet.

Biscet mindkét gyermeke már az Egyesült Államokban él, azonban elmondásuk szerint szívesebben élnének egy szabad Kubában. „A letartóztatásokból, a nyilvános bántalmazásokból, mindazokból az alkalmakból, amikor a családomnak el kellett bújnia csak arra emlékszem, hogy az apám azt mondta: fel kell kelnünk a szabadságunk védelme érdekében!” – nyilatkozta az El Nuevo Heraldnak fia, Valdes Biscet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr252746417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása