Jimmy Carter Kubába látogat

2011.03.28. 00:59

Jimmy Carter volt amerikai elnök hétfőn Kubába látogat, hogy Raúl Castroval és a vezetés más tagjaival tárgyaljon a két ország közötti viszony javításáról, illetve a kubai reformokról. Valószínűleg az Alan Gross – ügy is terítékre kerül a volt, illetve jelenlegi államfő között, írja az elmundo.es.

Raúl Castroval és más pártfunkcionáriusokkal ülnek majd össze, hogy megismerjék az új gazdaságpolitikát, a Kommunista Párt következő kongresszusának programját, illetve tárgyalnak majd arról, hogy miként lehetne Kuba és az Egyesült Államok viszonyát javítani.” – írják abban a közleményben, amelyet a volt elnök által alapított Carter Központ tett közzé. Feleségével, Rosalynnal együtt a szervezet nevében utazik – állítólag a kubai fél meghívására -, nem pedig az USA kormányának megbízásából, így az privát látogatásnak minősül. A Carter Központot – a béke, és az emberi jogok tiszteletben tartásának elősegítésére - hozta létre Rosalynnal, még 1982-ben.

Alan Grossra külön nem tért ki a közlemény, ám a látogatás hírére azonnal megkezdődtek a találgatások, hogy Carter nagyrészt a nemrég tizenöt év börtönbüntetésre ítélt amerikai állampolgár miatt is teszi tiszteletét Kubában. „Úgy gondolom, hogy Jimmy Carter azért megy oda, hátha lazíthat a kubai állásponton és meggyőzheti őket, hogy mutassanak egy kis jóindulatot, és engedjék szabadon Alan Grosst.” – mondta a Miami Egyetem rektorhelyettese, a kubai ügyekben specialistának számító Andy Gomez.

Grosst, aki a Developments Alternatives (DAI) munkatársaként dolgozott a szigetországban, 2009. december 3-án tartóztatták le kémkedés vádjával, miközben éppen számítógépeket, mobiltelefonokat és más elektronikai eszközöket osztott szét. Munkaadója szerint az eszközöket, amelyeket munkatársuk magával vitt az országba, egy ottani zsidó közösségnek szánták, ám az El Nuevo Herald szerint a megkérdezett zsidó közösségek tagadták ezt. A hetekben 15 év börtönbüntetésre ítélte a kubai bíróság a 61 éves férfit.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr762777324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása