Melegfelvonulás Havannában

2011.05.15. 23:28

Raúl Castro lánya, Mariela Castro szombaton a homofóbia ellen szervezett felvonulást Havanna belvárosában. A szexuális kisebbségek melletti kampányba belefért egy kis Amerika, és Obama elleni felhördülés is, írja az elmundo.es.

„Azért szerveztük ezt az eseményt, hogy észrevetessük az emberekkel, hogy szükség van a homofóbia, mint az erőszak és diszkrimináció egy formájának megszűntetésére.” – mondta Castro egy több mint 200 fős, melegek, transzvesztiták és szimpatizánsok alkotta tömeg gyűrűjében, akik közül többen is „A homoszexualitás nem veszedelem, a homofóbia az” feliratú plakátokat tartottak a kezükben.

A szexológus végzettségű Mariela Castro a kubai szexuális nevelést irányító központ vezetője, nevéhez fűződik az az intézkedés is, amelynek értelmében 2008 óta ingyenesek a nemi átalakító műtétek a szigetországban. Más szívügyei – mint az azonos neműek közötti élettársi viszony hivatalossá tétele – azonban eddig nem találtak nyitott fülekre, ugyanis állítólag a társadalom nagy része sem ért velük egyet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ez a legjobb dolog, ami ma történhetett velünk. Sokat fejlődtünk, és napról napra több a reményünk, járni fogjuk az utcákat, mert azok a mieink is.” – nyilatkozta a Reutersnak Wendy Iriepa, akit a közelmúltbeli intézkedésnek köszönhetően operáltak át ingyenesen nővé.

Kuba az utóbbi időben igyekszik javítani azt az évtizedek alatt kialakult képet, amelyre rányomta bélyegét a melegek marginalizációja, a ’60-as évek elnyomása, amikor gyakran munkatáborba küldték azokat, akikről kiderült, hogy saját nemükhöz vonzódnak.

„Tudjuk, hogy az USA-Kuba viszony változatlan marad, mi egyre csak változunk, ők viszont nem.” – adott ködös nyilatkozatot az Egyesült Államokra vonatkozóan Mariela Castro. Obama azért volt aktuális célpont, mert a héten interjút adott egy amerikai tévécsatornának, amelyben elutasította a kubai változásokat. Kihangsúlyozta, hogy az ellenzéket még mindig nem tűrik meg Kubában, az új gazdasági rendszerről pedig azt nyilatkozta, hogy „még mindig rendkívül le van korlátozva”.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr582906939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása