Abraham González három évtizede élt az Egyesült Államokban, amikor egy tévedés következtében 2010-ben Kubába deportálták, azóta sem térhetett vissza az USA-ba.

„Az, hogy visszaszállítottak Kubába, a kínzással egyenértékű számomra. Elválasztottak a családomtól, azok után, hogy keményen dolgoztam 27 éven keresztül. Arra sem voltak tekintettel, hogy rendesen fizettem az adót az évek során.” – nyilatkozta az El Nuevo Heraldnak Abraham Gónzalez, akit tavaly márciusban deportáltak Kubába. A férfi 1981-ben érkezett az Egyesült Államokba, az elmúlt harminc évben nyugodtan élt, ám tavaly márciusban egy munkavállalással kapcsolatos papír miatt látogatott el a bevándorlási hivatalba, de a dokumentum megszerzése helyett őrizetbe vették, majd pedig Kubába deportálták. Ennek oka, hogy neve tévesen került fel egy olyan listára, amelyen azoké szerepelt, alkik az 1980-as, ún. marieli kivándorlás alkalmával hagyták el Kubát. Egy Havanna és Washington közötti megállapodás értelmében, a disszidensek ezen kicsiny csoportját visszaküldhetik Kubába, míg mindazokat, akik máskor hagyták el az országot – hiába él ellenük deportálási felszólítás -, az Egyesült Államok nem adja ki Kubának egészen addig, amíg Castro hatalmon van. González ellen azért adtak ki deportálási parancsot, mert 1982-ben eljárás indult ellene Kubában drogkereskedelem miatt.

„A bevándorlási hivatal nagyon igazságtalan dolgot cselekedett és nem akarják bevallani, hogy hibát követtek el.” – nyilatkozta felesége, arra a megállapodásra utalva, amely szerint csak azokat a kubai állampolgárokat adhatják ki Kubának, akik az 1980-as, ún. marieli kivándorlás alkalmával hagyták el az országot. González azonban nem volt tagja ennek a mintegy háromezer fős csoportnak, ő ettől függetlenül hagyta el az országot, így nemcsak a család, hanem deportálási ügyekkel foglalkozó floridai ügyvédek egy csoportja is fel van háborodva az eset miatt.

Noha nem tudni pontosan, hogy Gonzálezhez hasonlóan hány személyt küldtek vissza – elméletileg jogtalanul- a szigetországba, két személyről biztosan tudni, hogy bár nem a marieli kivándorlás során hagyták el Kubát, mégis deportálták őket.

A González család ügyvédje szerint ebben az esetben nem az volt a kérdéses, hogy González deportálható-e – hiszen Kubában elítélték - hanem az, hogy félrevezették ügyfelét, ugyanis azt mondták neki, hogy 90 nap elteltével szabadon engedik, ehelyett viszont Kubába szállították. „Nem szóltak semmit, egy reggel csak beállítottak, és mondták, hogy pakoljak, indulunk. Azt hittem hazaengednek.” – mondta egy telefonos interjúban González, aki csak akkor döbbent rá, hogy mi is történik vele, amikor felszólították, hogy szálljon fel a repülőgépre. Megérkezése után egy rövid időre börtönbe csukták, utána azonban szabadon engedték, azóta Havannában él, családtagjai felváltva látogatják őt. Felesége és három lánya még mindig nem tért magához: „Ez az eset teljesen felforgatott mindent, tavaly óta gyakorlatilag nincs életünk.” – nyilatkozta a felesége.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr173020115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása