A Cubadebate kormánypárti honlapon kiadott közleményben a kormány tagadta, hogy a csütörtökön éhségsztrájk következtében életét vesztő Wilman Villar ellenzéki volt, és éhségsztrájkot folytatott. A vezetés nemzetközi lejárató sajtókampányt emleget, Villart pedig feleségét bántalmazó közönséges bűnözőként jellemezik.

„Kuba bármilyen emberi lény halálát fájlalja; ugyanakkor mélységesen elítéljük ellenségeink manipulációit, és az igazsággal, valamint elszántsággal képesek leszünk szembeszállni ezzel az új agresszióval is”  írják abban a közleményben, amelyet Villar temetését követően néhány órával adtak ki. A Cubadebate kormány site-on olvasható bejegyzésben azon túl, hogy a nemzetközi  különösképpen az amerikai  sajtót okolják a „rágalmazó kampányért”, a Villarról kialakult hősi képet is megpróbálják lerombolni. Állításuk szerint a férfi azért került börtönbe, mert bántalmazta feleségét, akinek édesanyja a rendőröket is kihívta, majd a közlemény kissé zavarossá válik, mert azt írják, hogy szabadon engedték a férfit, aki később kapcsolatba került egyes „forradalomellenes személyekkel”, de azt már nem írják, hogy ha szabadon bocsátották, akkor mégis hogyan került ismét börtönbe, majd onnan a kórházba, ahol néhány nap után elhunyt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Villart, aki egy ellenzéki csoport tagja volt, tavaly novemberben tartóztatták le Contamaestrében erőszakos fellépés és hatósági közeg megsértése miatt, majd négy év börtönbüntetésre ítélték. A férfi soha nem fogadta el az ítéletet, és már a börtönben is tiltakozó akcióba kezdett, majd november végén éhségsztrájkot jelentett be. Idő közben tüdőgyulladást kapott  amelyet a hozzátartozók szerint nem kezeltek szakszerűen , és állapota olyan súlyosra fordult, hogy januárban eszméletlen állapotban szállították kórházba, majd az 50 napig tartó élelem- és folyadékmegvonás következtében fellépő komplikációk folytán múlt hét csütörtökön életét vesztette. A család, a barátok és az ellenzék tagjai mind a kormányt teszik felelőssé a történtekért.

„Wilman soha nem ütött meg. Az is hazugság, hogy az anyám kihívta a rendőröket. Ő is nagyon szenved a halála, és a hazugságok miatt(…)Wilmant megölték, és most megpróbálják rossz hírét kelteni. Nem elégszenek meg azzal, amit tettek, még a lányaink fájdalma sem érdekli őket”  nyilatkozta Maritza Pelegrino, Wilman felesége, aki az El Nuevo Heraldnak adott telefonos interjúban többször is kihangsúlyozta, hogy férjével nagyon jó volt a viszonya, és hazugságnak nevezte a kormány állításait, amelyet az asszony szerint azért találtak ki, hogy lerombolják a férjéről kialakult képet.

Beszámolók szerint a pénteki temetésen is nagy volt a feszültség, hiszen rengeteg rendőr volt jelen, sokakat be sem engedtek a temetőbe, és mintegy 50-70 ellenzékit tartóztattak le aznap országszerte. Villar felesége olyan állapotban volt, hogy nem tudott részt venni a temetésen, de néhány nap múlva már azt nyilatkozta, hogy tovább fog harcolni a Castro-rezsim ellen, hogy ilyesmi ne történhessen meg ismét. „Nem vonulhatok vissza. Tovább fogok harcolni, hogy ilyen igazságtalanságok ne történhessenek meg másokkal, akik szabadságukat és a jogaikat követelik”  mondta a 28 éves özvegy, majd megköszönte a támogatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr763743214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása