Ellenzékiek beszámolója szerint a hatóságok tüntető nőket ütlegeltek és zaklattak szexuálisan Santa Clarában.

„Ne nyúlj a mellemhez, te gyilkos…Ne üss meg, gyilkos…Elég volt…Meg fognak ölni…Ne nyúlj a mellemhez…” – hallható azon a felvételen, amelyet egyikük rögzített blúzába rejtett mobiltelefonján. „Miközben a telefonomat kereste, benyúlt az ingembe, majd felhúzta azt az utca kellős közepén” – mesélte a történteket telefonon Yanes Contreras az El Nuevo Heraldnak. A szerdai tüntetés főszervezője addig rejtegette a telefont, míg az inzultus egy részét sikerült rögzítenie.

Egy korábbi eset

Az anyagot az Antúnez néven író, Jorge Luis García Pérez ellenzéki - akire kubai Nelson Mandelaként szoktak utalni, mivel 17 évet töltött börtönben, miután nyilvánosan azt mondta, hogy a kommunizmus hiba - töltötte fel blogjára, akinek felesége egyike volt az áldozatoknak. A posztban azt is leírja, hogy a rendőrök nagyon durván bántak a nőkkel, feleségének a nyaka sérült meg úgy, hogy még másnap is alig tudott megmozdulni. A hatóságokat egyébként már a múltban is megvádolták az ellenzék nőtagjai elleni szexuális erőszakkal, Antúnez feleségét is állítólag megfenyegették, hogy megerőszakolják, ha nem hagy fel a kormányellenes mozgolódással.

A hét nő - a Rosa Parks Női Mozgalom az Emberi Jogokért nevű szervezet tagjai – „a diktatúra áldozatai” iránti tisztelet miatt öltöztek feketébe, majd indultak tüntető sétára Santa Clarában, valamint a januárban bebörtönzött független újságíró, Yazmín Conlledo Riverón és férje, Rafael Alvarez Esmoris szabadon engedéséért kívántak protestálni szerdán, ám hamarosan rendőrök jelentek meg, akik erőszakkal vezették el a tüntetőket.

„Mindannyiunkat megütöttek, és a hajunknál foga ráncigáltak a rendőrautóhoz” – emlékszik vissza Yanes, aki hozzátette, hogy egyikük még szerda este hazamehetett, míg hat társát csak csütörtökön engedték el.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr244055766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása