Castro a Parlamentben

2010.08.10. 18:01

Fidel Castro megkoronázta egy hónapja tartó visszatérési „kampányát”, mikor a napokban megjelent, és felszólalt a Kubai Országgyűlésben. Négy éves távolmaradást tört meg ezzel a sokak szerint leginkább csak szimbolikusnak nevezhető lépéssel.

 

A parlamenti ülés célja a közel-keleti helyzet, és egy esetleges nukleáris háború megtárgyalása volt. Emellett ily módon akarták Barack Obama, amerikai elnököt nyilvánosan felelősségre vonni, aki - Fidel Castro szerint - származása miatt, érzékenyebb lehet a nemzetközi követelésekre.

 

Felszólalásában megjegyezte, hogy a világ egy nukleáris háború szélén áll, köszönhetően az agresszív iráni hatalomnak. Attól az előző jóslatától viszont elállt, miszerint a tömegkatasztrófa idén nyáron következik be, majd hozzátette, hogy „még van időnk a menekvésre”.

 

Nem sokkal az ülés megkezdése után, az egyik küldött kérdést intézett Castrohoz. „Képes lenne Obama kiadni a parancsot egy nukleáris háború megkezdésére, azért, hogy ily módon palástolja el az imperializmus bukását?” A válasz hosszú csend után érkezett: „Nem, ha meggyőzzük”. A lényegre törő feleletet hatalmas ováció követte.

 

Szó esett még arról az öt kubai férfiról is, akiket több mint egy évtizede zártak börtönbe kémkedés miatt az Egyesült Államokban. A hivatalos kubai álláspont szerint hősökként emlegetett férfiakat Castro szerint esetleg ki tudják cserélni egy néhány hónapja, Kubában letartóztatott amerikai állampolgárral. A férfit azzal vádolják, hogy számítógépeket, és műholdas telefonokat osztott szét a kubai ellenzékiek körében.

 

Kuba jelenlegi belpolitikai helyzetéről - különös tekintettel a szabadon bocsátott foglyokra – nem esett szó.

 

A jelenleg is főtitkári pozíciót birtokló politikus már sokadszorra lépett nyilvánosság elé az elmúlt hetekben, lassan ráhangolva ezzel a nemzetközi közvéleményt esetleges visszatérésére. A vélemények megoszlanak, sokan valódi feltámadástól tartanak, mások azonban nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget a történteknek. A különböző nézeteket alátámasztandó pedig minden részletnek nagy jelentőséget tulajdonítanak. Az elpais.com munkatársának elemzése szerint figyelemre méltó, hogy Castro katonai egyenruhájában jelent meg a Parlamentben, ám főparancsnoki rangjelzését nem viselte. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy testvére, Raúl nem jelent meg Castro parlamenti debütálásán, de az egykori vezér sem volt ott, mikor testvére múlt héten reformokat jelentett be – az állami munkahelyek csökkentése, és a privát szféra növeléséről.

 

 „Ne hagyd, hogy megtévesszen: visszatér” – hangoztatta egy kubai tanár, utolsó szereplése kapcsán. A Damas de Blanco vezetője is hasonlóan értékelte Fidel fellépését: „Az, hogy ilyen módon jelent meg, a következő üzenetet hordozza: itt vagyok, és parancsolok. Már ha valaki esetleg elfelejtette volna.” Mások szerint az egész ügy nem érdemel ekkora figyelmet, egyikük frappánsan így fogalmazott: „Isten megszorongat, de nem fojt meg”.

 

Castro egyébként a következőképpen értékelte állapotát egy néhány héttel ezelőtti megjelenése alkalmával: „Nemrég megvívtam az utolsó csatákat, hogy olyan állapotban kerülhessek, mint amilyenben most vagyok

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr832212826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása