A nyár óta szabad kubaiak közül múlt héten négyen Brüsszelben jártak, és arra kérték az Európai Uniót, hogy ne hallgasson a kiszabadításukban segédkező spanyol kormányra, és ne tegyen közelítő lépéseket a kubai kormány irányába.

Az Európai Néppárt által meghívott ellenzékiek kihangsúlyozták, hogy Kubában korántsem olyan a helyzet, és a változások sem olyan mértékűek, hogy  teljesíteni kellene a kubai vezetés és a spanyol külügyminiszter óhaját. „Arra kérem az EU-t, hogy ne függessze fel a Közös Álláspontot… Nem lehet felfüggeszteni, mert Kubán nem látszanak a változás jelei.” – mondta Normando Hernández, aki elmesélte a megjelenteknek mindazt, amit a börtönben kellett átélniük, többek között azt is, hogy 101 napig nem látott napvilágot, és a négy különböző börtönben, ahol raboskodott, csupán patkányok, csótányok és szúnyogok voltak a társai. Az elmúlt időszak lelki és testi nyomait még mindig magán viseli, a mai napig tuberkulózisban szenved.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Európai Parlament hatásköre nem tér ki az Unió és Kuba viszonyára, viszont a látogatás egy időben volt az EU27-ek külügyminisztereinek ülésével, amelyen a tervek szerint tárgyaltak volna a Közös Álláspont jövőjéről. Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter már jó ideje arra törekszik, hogy a José Maria Aznar által szorgalmazott Közös Álláspontot függesszék fel, mivel véleménye szerint ez egy hatalmas akadály a két ország közötti párbeszédben. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön a Huszonheteknek meg kellene ezt szavazni, azonban eddig Németország, Svédország, Franciaország és Csehország is ennelkezett. Az ügy megtárgyalását a következő ülésig – október 25-ig – elhalasztották.

Az utazást egyébként nem volt könnyű megszervezni, mivel a volt foglyoknak még mindig nincsenek papírjaik, noha legálisan tartózkodnak az országban. A látogatás egyik szervezője, Teófilo de Luis kihangsúlyozta, hogy a kormány „borzasztóan megnehezítette” a dolgát. Hozzátette azonban, hogy a végére sikerült elegánsan megoldaniuk a helyzetet, és Alfredo Pérez Rubalcaba belüminiszter segítségével sikerült speciális papírokat kiállítani a kubai férfiaknak, így gond nélkül utazhattak Brüsszelbe.

Moratinos kellő humorral fogadta a kis csoport érkezését. „Örülök, hogy az Európai Parlamentben lehetnek, még akkor is, ha a spanyol kormányt kritizálják. Ez az általuk elért szabadságnak a  bizonyítéka.” A foglyok válasza az volt, hogy nem Európában szeretnék elmondani a véleményüket, hanem Kubában, amíg viszont erre nincs lehetőségük, az ország nem érdemli meg az EU gesztusát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr912310283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása