Guillermo Fariñast is jelölték idén a Szaharov-díjra, melyet az Európai Parlament oszt ki minden évben.  A másik esélyes Aminatu Haidar, a gyakran „szaharai Gandhinak” is nevezett emberi jogi aktivista. A díjjal azokat tüntetik ki, akik az elnyomás, az intolerancia és a fanatizmus ellen harcolnak.

 Az ellenzéki Fariñas neve ismerősen csenghet, hiszen tavasszal 135 napig folytatott éhségsztrájkot társa, Orlando Zapata halálát követően (Zapata a börtönben halt bele egy 86 napos éhségsztrájkba, amellyel a kubai rendszer jogtalanságaira akarta felhívni a figyelmet). Az elmundo.es szerint esélyes lehet a díj elnyerésére, mivel az egész Európai Néppárt felsorakozott mögötte, illetve a liberálisok és néhány szocialista körében is érdeklődést váltott ki az esete.

Ami hátrányt jelenthet Frariñas számára az, hogy a díjat már kétszer is kubaiak nyerték el. Oswaldo Payá ellenzéki aktivista 2002-ben, illetve a Damas de Blanco csoport 2005-ben. A fehérbe öltözött, békésen tüntető asszonyoknak egyébként nem adtak kiutazási engedélyt az országból, így nem is vehették át megérdemelt díjukat.

A győztest október végén hirdetik ki, a díjat pedig decemberben adják át, ünnepélyes keretek között. Eddig olyan személyiségeknek ítélték oda, mint a dél-afrikai Nelson Mandela, vagy a burmai Aung San Suu Kyi. Az erkölcsi elismerésen túl 50 000 euró pénzjutalom is jár a nyertesnek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr772318143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása